Odla dina egna tomater
PUBLICERAD 1/2/2024

Odla dina egna tomater

Trädgård Smaken av en solmogen tomat som du odlat själv är oslagbar. Och det är både roligt och faktiskt ganska enkelt att odla egna tomater. Någon gång i februari-mars brukar vara perfekta tiden att sätta dina fröer i jorden.

Text & foto: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare
 

Det fina är att du inte behöver en stor tomt för att odla tomater, det gäller bara att välja rätt sorts tomat som passar dig och dina förutsättningar.

Ska du odla på fönsterbrädan väljer du en dvärgbusktomat med ett lågt, kompakt växtsätt – och har du växtbelysning kan du odla tomater inomhus året om!

På balkongen passar en busktomat som inte behöver bindas upp eller tjuvas samt ampeltomater. Mot en varm husvägg väljer du tidiga sorter. Har du ett växthus kan du odla alla sorters tomater.

När ska jag så?

För att tomaterna ska hinna växa upp och mogna innan hösten kommer så behöver dom förodlas. Men så inte för tidigt! Februari-mars brukar vara en bra tid för att så tomatfröerna.

Helst vill du tajma det så att de inte blir för stora och rangliga innan du hinner flytta ut dom. Att så cirka 6-10 veckor innan utplantering brukar bli bra. Kolla upp när sista frosten brukar infalla där du bor och räkna baklänges. När plantorna börjat titta upp så behöver dom ljus – har du ingen växtbelysning så vänta hellre med sådden.

Så här sår du tomater

  1. Bottna små krukor eller ett odlingstråg med jord – vanlig planteringsjord fungerar fint för att så tomater.
  2. Strö ut frö till så många tomatplantor du vill odla + några extra. Men inte för tätt och inte för många. Grobarheten på tomatfrön är oftast hög vilket kan vara bra att komma ihåg så att du inte sår fler än du har plats för. I tråg kan du så flera frön, i en liten kruka ett eller två frön per kruka.
  3. Täck med ett tunt lager jord och tryck till jorden försiktigt med fingrarna så att fröerna får kontakt med jorden. Glöm inte att märka upp vilken sort du har sått.
  4. Vattna försiktigt så att jorden är fuktig och täck med plast som har hål eller lämna en glipa. Du vill skapa en miljö där det bildas kondens men det får inte bli för fuktigt.
  5. Ställ sådden varmt, gärna runt 25 grader. Just nu behövs inget ljus utan det är värmen som får fröerna att gro. En bra plats kan vara på badrumsgolvet om du har golvvärme eller på fönsterbrädan över ett element. Det finns även värmemattor att köpa.
  6. Jorden ska hållas jämt fuktig – spraya med en vattenflaska om den börjar torka upp.

Efter ungefär en vecka börjar fröerna att gro och så snart plantan tittar upp tar du av plasten och flyttar den till ett ljust fönster eller under växtbelysning. Nu vill plantan ha det lite svalare, gärna runt 18 grader. Glöm inte att fortsatt hålla jorden fuktig.

Så egna tomater från fröStäll sådden varmt och håll koll så den inte torkar ut. Så snart plantorna tittar upp behöver de ljus. Allteftersom dom växer skolar du om i en något större kruka för varje omplantering.

Tips! Vindruvsaskar från matbutiken är utmärkta att så i och fungerar som ett litet minidrivhus när du sätter på locket. Självklart fungerar även andra grönsaksaskar också så länge dom har dräneringshål i botten.

Omskolning

Dom första bladen som bildas kallas hjärtblad och därefter kommer dom ”riktiga” bladen som kallas karaktärsblad. När dom första två-tre paren med karaktärsblad har bildats är det dags för en första omskolning. Har du sått i ett odlingstråg planterar du om en och en i en kruka, cirka 8 centimeter är lagom.

Nu behöver din planta näring. Har du planterat i gödslad planteringsjord på påse är det bra att veta att den brukar innehålla näring för ungefär en månad. Ofta behöver din tomatplanta skolas om en eller två gånger till innan den planteras på sin slutliga växtplats och får då den näring den behöver från den nya jorden utan att du behöver tillföra extra.

Du vet när det är dags att skola om genom att hålla koll på botten av krukan. När rötterna börjar växa ut i botten betyder det att plantan behöver mer plats.

Måste man verkligen hålla på att skola om flera gånger kanske du undrar? Svaret blir ett njae, inte alltid. Men oftast mår plantan bra av att få planteras om i en något större kruka än den förra. Syftet med omskolning är att få ett väl utvecklat rotsystem. Om man sätter den lilla plantan i en för stor kruka är risken att man vattnar mer än vad rötterna klarar att ta upp och man riskerar att rötterna ruttnar.

När du skolar om så planterar du så att det nedersta bladparet hamnar precis ovanför jorden. Tomater är så fiffiga att de bildar nya rötter på stjälken, vilket verkligen kan vara en räddning om plantan stuckit iväg och blivit ranglig på grund av för lite ljus.

Dags för utplantering

När nattemperaturen är över 8 grader och risken för nattfrost är över är det dags för dina tomater att få komma ut. Men först behöver plantorna avhärdas, vilket innebär att du vänjer dom vid de förhållanden som råder ute med sol, vind, regn och skiftningar i temperatur. 

Det tar ungefär en vecka för plantorna att vänja sig vid utomhusklimatet. Ett sätt att du bär ut dom några timmar per dag och låter dom sedan få komma in över natten. Men tänk på att inte ställa dom i direkt solsken för då kommer bladen att brännas. Ställ dom skyddade från den starkaste solen och kraftigaste vinden.

Om du inte vill bära in och ut dina plantor kan du bygga ett litet tält av fiberduk där de får bo sin första tid. Börja gärna med flera lager fiberduk som du "skalar av" allteftersom plantorna vänjer sig.

Glöm inte att vattna – plantorna är extra törstiga vid avhärdningen.

Avhärda tomatplantor i ett tält av fiberdukAvhärdning av tomat, chili- och paprikaplantor i ett tält av fiberduk placerat i lä och halvskugga.

Plantering, skötsel och skörd

Oavsett om du odlar i kruka, på friland eller i växthus behöver du nu se till att plantorna får en jämn tillförsel av vatten och näring för att växa och orka producera massor med tomater. Håll koll på vädret och anpassa vattningen därefter, låt dom inte torka ut.

Odla egna tomater

Lite tips för din tomatodling:

  • Om du odlar i kruka - välj gärna en lite större kruka. Minst 10 liter men gärna 20-30 liter beroende på vilken sort du odlar. Detta gör det lättare att hålla en jämn fuktighet och tillgodose växtens behov av näring.
  • Täckodla för att hjälpa till med att hålla fukt och ge näring. Nästa gång du klipper gräsmattan så lägg ett 5-10 cm tjockt lager kring dina plantor tillsammans med annat finfördelat grönt från din trädgård. 
  • Håll ungefär en halvmeters avstånd mellan tomatplantorna så att luften kan cirkulera vilket minskar risken för svampsjukdomar.
  • Högväxta sorter behöver bindas upp samt tjuvas genom att ta bort de sidoskott som bildas mellan stam och bladverk.
Plocka in omogna tomaterOm alla tomater inte hunnit mogna innan hösten och kylan kommer går det bra att plocka in gröna tomater som har nått sin slutliga storlek och låta dom mogna klart inomhus.

 

Lycka till!

Mer om Trädgård
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Trädgård

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får …

Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …

Lavina är Årets pelargon 2024
Lavina är Årets pelargon 2024
Trädgård

Med sina täta blomställningar i vackra toner av violett, som för tankarna till ljus lavendel, tar Lavina hem titeln Årets pelargon 2024.