Levande ljus till advent – se upp med ökad brandrisk
PUBLICERAD 29/11/2023

Levande ljus till advent – se upp med ökad brandrisk

Inspiration Under advent är det härligt att lysa upp tillvaron med levande ljus eller en brasa. Men ökad mysfaktor i december innebär en 40 procent högre brandrisk! Här är 5 viktiga tips för att förebygga bränder.

Text & foto: Pär Brandt

Visst är det mysigt att lysa upp vintermörkret med levande ljus. Eller tända en brasa och slappna av i lågornas sken. Det mysiga kan dock vändas till tragedi, om du lämnar elden obevakad.

En tråkig ”tradition” som tyvärr upprepas varje december är att räddningstjänsten får rycka ut till 40 procent fler bränder i villor och lägenheter (Källa: Trygg-Hansa).

Stressen med julklappar och annan stress gör att levande ljus, brasor och spisar glöms bort. Det är mänskligt att glömma men när det gäller öppna värmekällor kan glömskan sluta i katastrof – i värsta fall kan ett helt hem brinna ner.

I den här guiden ger vi dig 5 handfasta och enkla tips som skyddar dig och din familj. 

1. Lämna aldrig tända ljus

Det är lätt hänt att glömma tända ljus. I många fall självslocknar de och inget händer. Men är man oförsiktig kan tända ljus leda till en stor brand.

Tänk därför på hur ljusen är placerade. Kan de antända omgivningen? Finns det andra brandfarliga saker i närheten? Kan barn eller husdjur komma åt ljusen?

Varje gång du tänder ett levande ljus måste du tänka på vad som händer när ljuset brinner ner, hela vägen. Placera ljusen på ett säkert och brandfast underlag.

En öppen spis eller kakelugn bör alltid ha ett gallerskydd mot gnistor. Lämna inte elden obevakad, framför allt inte om du har små barn.

Att glömma kastruller på spisen, med värmen på, är tyvärr inte ovanligt och en vanlig orsak till bränder i villor och lägenheter. Var noga med att skapa rutiner där spisen slås av, och kontrollera detta i efterhand. Ta alltid bort kastruller från spisen när maten är färdig.

En kolsyresläckare (bilden) är bra mot eld i kastruller och elektriska bränder, dessutom skonsam eftersom den inte smutsar ner så mycket. Men pulversläckare är mest mångsidig – även om den skräpar ner.

2. Du kan släcka själv

Alla bränder börjar som en liten brand, och den kan du släcka själv. Man ska inte vara rädd för eld, men man ska ha respekt för eldens konsekvenser och vara förberedd.

Köp en brandfilt och investera även i en brandsläckare (helst på 6 kilo). De är enkla att hantera och kan snabbt släcka en mindre brand. De är båda billiga och bör placeras centralt i hemmet, enkla att hitta för alla i familjen. Förklara för barnen i familjen hur brandsläckaren och brandfilten ska hanteras.

Pulversläckare är mest mångsidig, men smutsar ner mycket. Kolsyresläckare är mera skonsam, effektiv mot kastruller och elbränder. Har du råd (det har du!) så köp en av varje.

En upphettad kastrull med ett innehåll som brinner kan släckas genom att man drar den åt sidan och lägger på locket, vilket därmed stryper syret till branden. Ha därför alltid grytlocket intill spisen. Häll ALDRIG NÅGONSIN vatten på en kastrull med olja som brinner! Då kokar vattnet och den brinnande oljan exploderar till ett eldklot.

Stora bränder går inte att släcka med en liten brandsläckare. Utsätt inte dig själv för några risker, se till att alla i familjen är samlade i säkerhet och ring istället räddningstjänsten på 112. Ett hem går att bygga upp igen, men liv kan inte ersättas.

Tänk också på att rökgaser är giftiga och kan – i rätt mängd – vara explosiva. Vid brand gäller det att undvika att andas in rökgaser och hålla sig lågt ner samt öppna fönster och dörrar.

Mysigt med kakelugn, men rådet är att alltid använda ett gnistskydd. De kan vara utformade som ett stålnät, eller bestå av en diskret glasskiva.

3. Kolla dina brandvarnare

En eller flera brandvarnare, beroende på hemmets storlek, är helt nödvändigt. De kostar från strax över hundralappen och är en billig livförsäkring.

Den enklare varianten av brandvarnare drivs av ett eller flera batterier. Oftast är det ett 9-volts batteri. Efter något år tar energin slut i batteriet och då funkar inte brandvarnaren längre.

Ibland får man en varningssignal från brandvarnaren, men inte alltid. Ta därför för vana att kontrollera om brandvarnaren verkligen fungerar, det brukar finnas en knapp man kan trycka på för funktionskontroll.

Ett bra sätt att investera i långvarig säkerhet är att skaffa batterier av typ litium, med mycket lång livslängd. För brandvarnare finns det sådana här 9V-batterier som kan fungera i 5-10 år

Levande ljus är mysigt men när de här brinner tillräckligt långt ner så tänder de sannolikt eld på hela arrangemanget. Ingen säker placering av ljus.

4. Öva med familjen

I en familj gäller det att alla vet om hur de ska bete sig vid en brand. Därför är det bra att ”öva” tillsammans.

Se till att alla familjemedlemmar vet var brandsläckare och brandfilt finns placerade. Gå igenom hur de ska användas.

Berätta om hur en kastrullbrand ska släckas (lägg på locket). Repetera ramsan ”Vad ska du slå – 112” och gå igenom för barnen vilken information de ska ge.

Det kan också vara lämpligt att utse en uppsamlingsplats, precis som man har på skolor och arbetsplatser. Bor ni i villa med flera våningsplan är det också bra att ha alternativa utrymningsvägar. Det kan till exempel handla om att man har en räddningsstege som går att rulla ut och hänga från ett fönster.

När ett hem brunnit, som på bilden, är det viktigt att ha allt dokumenterat. Och givetvis ha en bra, heltäckande hemförsäkring.

5. Dokumentera ditt hem

Efter en brand är det inte mycket kvar av ett hem. För att få rätt ersättning gäller det att bevisa vad som fanns i bohaget.

Många förvarar sina kvitton och annan dokumentation i hemmet. Men vid en stor brand försvinner även dessa i lågorna och då kan det vara svårt att i efterhand styrka ålder, värde och vad som fanns.

För att undvika dispyter med försäkringsbolaget gäller det att i förhand skapa dokumentation på allting i hemmet. Det behöver egentligen inte vara svårare än att man går runt och fotograferar med mobiltelefonen. Men då gäller det att vara noggrann, ta foton av precis alla prylar som finns.

Det är även bra att samla kvitton och andra dokument som visar vad man köpt och äger. Ta även bilder av dessa.

Foton plus dokument ska förvaras på ett ”annat ställe” än hemmet. Det kan vara på en hårddisk man har på jobbet, eller en molntjänst. Google, Microsoft, Dropbox, med flera, har molntjänster som gör att man kan spara dokument och foton på ett ställe som inte berörs av brand.

Varför måste man dokumentera sitt bohag? Säg att du har försäkrat dina tillhörigheter till ett värde av 500.000 kronor. Det är ganska mycket, kan man tycka.

Men om försäkringsbolaget säger att ditt bohag i verkligheten var värt 1 miljon kronor – då har du bara försäkrat hälften. Du får alltså ut 50 procent av en halv miljon, 250.000 kronor.

Därefter anser försäkringsbolaget att ditt bohag är ”begagnat” och kanske bara värt hälften av värdet vid nyanskaffning – alltså 125.000 kronor. Den summan räcker inte långt för att bygga upp ett nytt hem. Läs mer om hemförsäkring i artikeln nedan.

 

Missa inte denna läsning i samma ämne:

 

Är du rätt försäkrad? Läs vår guide om hemförsäkring

Elda säkert i din braskamin eller kakelugn – spara pengar

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …