Kom in i matchen – så bygger mannen muskler efter 40
PUBLICERAD 19/2/2024

Kom in i matchen – så bygger mannen muskler efter 40

Inspiration Ungdomens krafts dagar må vara på väg att ta slut. Men det är absolut inte för sent att börja lyfta skrot bara för att du hamnat i den gyllene medelåldern. Tvärtom – börja pumpa och skörda frukterna!

Text: Christian Körner

Du kanske har förlorat lite styrka och lagt på dig några extra kilo som du inte gillar. Det finns ju inget som heter trivsel i ett par lovehandles. Det kan kännas som att du är på väg utför och det är du faktiskt.

Vem sjutton vill se ut så här i medelåldern?

MEN. Det går inte bara att stoppa. Det går att vända. Nyckeln heter styrketräning och är den bästa motionsformen för både dig och dina polare som glidit över 40 år.

För låter man muskelmassan krympa så gör den det med åren. Eländet inträder någonstans efter 30 och det är tidigare än en latmask vill inse. 

Basövningarna är kung. Marklyft är jobbigast av alla men en bra investering i din kropp.

Så köp ett gymkort och börja lyfta vikter. Alla har nytta av det.

Du kan inte köra lika skoningslöst som en 20-åring men behöver ändå inte vara överdrivet försiktig. Du måste bara ta hänsyn till att kroppen börjat visa lite krämpor och anpassa dig efter det. Tänk också på att testosteronnivåerna kan vara på väg ner och att styrketräning är bra för att återupprätta hormonbalansen.

Nu från vadet till huret

Satsa på så kallade basövningar som aktiverar flera muskelgrupper. Knäböj, marklyft, bänkpress och pressövningar är melodin.

Intensiteten ska du varva. Både högt och lågt. Att köra få repetitioner på tunga vikter och fler på lite lättare vikter är vägen att gå.

Ibland lätt och ibland tungt. När du vant dig blir det en kick att träna.

Tänk på att du även måste prioritera vila. Återhämtningen mellan passen måste vara tillräcklig när du blivit äldre.

För att få muskelutveckling ska du se till att gradvis öka tyngderna. Annars kommer det inte hända mycket. Du måste även vara konsekvent och inse att du inte kommer bli krallig på fem veckor. Men hänger du i så kommer resultaten.

Käket som bygger kroppen

Protein är byggstenen för din muskulatur. Se till att få i dig ordentligt av högkvalitativa källor som fisk, magert kött och ägg. Växtbaserade alternativ som bönor och liknande är också bra.

När det kommer till kolhydrater så ska de helst vara komplexa. Grönsaker, baljväxter och linspasta ger energi länge. Innan gympasset ska du äta långsamma kolhydrater och efteråt snabba. Kroppens bränsle brukar de kallas.

Du behöver dessutom en kost som är rik på vitaminer och de viktiga mineralerna. De är nödvändiga för alla kroppens funktioner. Även dina muskler.

Nej, det är aldrig för sent att börja träna. Så här nöjd kan man känna sig efter bänkpressen.

Det kanske kan låta motigt att komma igång men med rätt inställning, tålamod och diciplin kommer du långt trots att du passerat 40. Det kommer leda till bättre styrka och en hälsosam kropp i många år till.

Kom igång och var inte rädd för att dricka ordentligt med vatten!

Kör Våra Hems styrketräningsprogram och få resultat!

 

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …