Så handlar du hållbart till julafton – här är några fina miljövänliga klappar
PUBLICERAD 8/12/2023

Så handlar du hållbart till julafton – här är några fina miljövänliga klappar

Inspiration Moder Jord har aldrig varit mer på tapeten än just nu och det är många som vill göra sitt för att skona planeten i den mån de kan. Gläd dem med ett hållbart paket den 24:e!

Text: Christian Körner

Det där med att handla hållbart utan att det blir tråkigt kan kännas som en svår nöt att knäcka. Men Våra Hem har gnuggat geniknölarna och tagit fram fem sköna klappar som är snälla mot miljön och gör att julafton kan firas med gott samvete. Varsågod:

Spelet som håller temperaturen nere

Global Cooling är ett danskutvecklat spel för alla åldrar. Konceptet går ut på att man ska använda förnybara energikällor för att vända den globala uppvärmningen. I spelet belönas du för att till exempel byta ut den bensinslukande stadsjeepen mot en elbil, plantera skog eller installera solceller på villans tak. Skräpar du ner åker du på böter, så det gäller att vara klimatsmart. Först med att placera fyra globala vindkraftverk på världens kontinenter vinner. Som extra bonus är Global Cooling tillverkat i miljövänliga och återvunna material.

Det ska vara skoj att rädda planeten. Fattas bara.

 

Ge bort något begagnat

Om du känner dig riktigt generös kan du ge bort nåt som är ditt och ingen annans. Varför inte din finaste gamla skinnpaj som du vet att vännen alltid trånat efter? Funkar så klart också med nån riktigt cool pryl som du har därhemma och som mottagaren har spanat in. Gäller det kläder så måste de förstås vara rätt storlek, men har du koll på det så är succén given. Andra alternativ kan du hitta på second hand-butiker, Blocket eller Myrorna. Lite jobbigare än att bara klicka hem paketen på nätet, men ack vilken personlig klapp du bjuder på. Hållbarheten får du på nyköpet som uteblir.

Att slå in din gamla bubbla i paket är förstås övermaga. Men den snygga Cola-boxen på taket kan du kanske undvara?

 

Skänk en tjänst

Att tid är pengar i det moderna samhället vet ju alla. Åtminstone de som inte har huvudet helt under armen. Bjussa därför på ett par njutbara timmar som underlättar livspusslet. Det kan vara något så enkelt som lite barnpassning, hundpromenader eller en veckohandling. Kanske kan du rent av kika över någon kväll för att laga en lika smarrig som hållbar middag.

Vill du motionera mig blir matte jätteglad. Vilken kanonklapp!

 

Till den miljömedvetne hemmabagaren

För den som älskar att baka bröd och bullar men tänker på jordens kretslopp är återanvända bakplåtspapper en prima present. De går att nyttja flera gånger om man sköter dem rätt. Givetvis är de dessutom utmärkta för annan matlagning och fås för en billig peng. Men frågan är om inte bakplåtspapper i silikon smäller ännu högre. De går att diska i maskin och håller forever. Inte heller denna julklapp punkterar din privatekonomi och enligt flera tillverkare är deras produkter helt livsmedelssäkra. Gör din research och se vad du tycker passar bäst.

Bild från SmartaSaker

 

Låt tomten slå knock med en hållbar upplevelse

En spännande aktivitet kan vara en miljövänlig kanonklapp till vem som helst. Lite dyrare är det förstås, men det kan det vara värt. Redaktionen rekommenderar tumlarsafari utanför Helsingborg till skåningar, Electrosurf på eldriven bräda för nollåttor och gutar, och en kajaktur för två till den som bor på västkusten. Bara fantasi och plånbok sätter gränserna och Google är din kompis! 

 
Electrosurf är ganska enkelt och mäkta roligt. Redaktionen har provat. Bild från Livit.se

Mer om Inspiration
Guide: Bikarbonat är din bästa vän vid städning och rengöring
Guide: Bikarbonat är din bästa vän vid städning och rengöring
Inspiration

Bikarbonat kan användas till mycket och ingår ofta i olika ”husmorstips”. Rätt använt är bikarbonat ett miljöskonsamt och effektivt rengöringsmedel. Men det finns också områden du bör undvika – läs …

Kom in i matchen – så bygger mannen muskler efter 40
Kom in i matchen – så bygger mannen muskler efter 40
Inspiration

Ungdomens krafts dagar må vara på väg att ta slut. Men det är absolut inte för sent att börja lyfta skrot bara för att du hamnat i den gyllene medelåldern. …

Välj rätt kulör på inredningen – det här är hetaste färgerna i år
Välj rätt kulör på inredningen – det här är hetaste färgerna i år
Inspiration

När de kunniga ser i sin spåkula kommer allt starkare och personligare färger göra entré i de svenska hemmen 2024. Våra Hem har örnkoll på trenderna som ger energi till …