Bli inte lurad under mellandagsrean – 7 fyndiga tips
PUBLICERAD 24/12/2023

Bli inte lurad under mellandagsrean – 7 fyndiga tips

Ekonomi Ett till synes lågt pris är lockande – men också farligt. För att undvika felköp ger vi 7 viktiga tips som hjälper dig till en lyckad affär under rean. Ibland är den bästa affären att inte köpa något alls…

Alla älskar vi att göra en bra affär. Och vi hatar att bli lurade.

Båda ytterligheterna kan inträffa under mellandagsrean och här får du 7 tips som hjälper dig till ett lyckat köp.

Men det första och viktigaste är förstås att välja rätt produkt med goda egenskaper – inte bara ett lågt pris. Eller med andra ord: gör din hemläxa innan du handlar.

Då kan det vara till stor hjälp att läsa recensionerna om en produkt. Flertalet av de stora kedjorna erbjuder möjlighet för kunderna att betygsätta de produkter de köpt.

I recensionerna kan du hitta värdefull information som inte finns i företagets produktbeskrivning.

Ska du exempelvis köpa en dammsugare så berättar kanske användarna att sugförmågan är klen, sladden hopplöst kort och bullret skrämmer livet ur husdjuren. Då väljer man definitivt en annan dammsugare.

Recensioner ger mycket information om produkten du tänker köpa. Här ser vi att 440 personer ger betyget 5 eller 4 till TV-apparaten, sannolikt ett bra köp alltså.

1. Fejkat reapris

Tyvärr är det inte ovanligt att butiker tillfälligt höjer vissa priser innan en kommande rea. I procent räknat ser varan därför ut att vara betydligt billigare än den egentligen är.

Kritiken mot fejkade reapriser har pågått under många år. Det har lett till en lagändring som började gälla 1 september 2022. Butiken kan inte längre använda det senaste priset som jämförelse utan måste använda det lägsta priset de senaste 30 dagarna.

Butiker med rymligt samvete kan ju tillämpa en prishöjning som är längre än 30 dagar, men då riskerar man å andra sidan att tappa kunder som går till andra butiker. Eller så struntar butiken i den nya lagen.

Ett gott råd är att alltid gå in på prisjämförelsesajter och se hur prisnivån varierat under en längre period. Även om priset är nedsatt med 30 procent kan det mycket väl finnas en annan butik som har ännu lägre pris.

2. Dämpa köplusten

Visst är det kul att köpa nya, fina prylar. Eller kläder, eller möbler. Men är det verkligen nödvändigt?

Det är lätt att falla för ett bra klipp där priset är rejält nedsatt. Det finns en ”röda-prislappen-djävul” i de flesta av oss.

Men oavsett vad du köper så sparar du mest pengar genom att inte handla. Glädjen över det fina reafyndet är oftast kortvarig.

Att tänka efter noga innan man fattar ett köpbeslut är alltid klokt.

Ett frestande erbjudande. Men kommer du att använda det här plagget? Ibland är det bäst att avstå ett köp.

3. ”Sista chansen – fynda!”

Att stressa en köpare är ett av de äldsta och mest effektiva tjuvknepen. Därför ska alla dina varningsklockor ringa när du möts av det budskapet.

Det är inte alls säkert att du måste fatta ett sekundsnabbt beslut. Varan är kanske inte på väg att bli slutsåld. Rean pågår förmodligen några dagar till.

Ta ett djupt andetag och tänk efter. Annars är risken stor att du fattar ett dumt beslut som du får ångra i efterhand.

4. Konstiga modellnamn

Många butikskedjor har någon typ av ”lägsta-pris-garanti”. Det innebär att man garanterar att produkten har marknadens lägsta pris.

Oftast brukar det medföljas av ett löfte där butiken betalar mellanskillnaden om man hittar samma produkt till ett lägre pris i en annan butik.

Av den orsaken har framför allt elektronikprodukter ibland ”kreativa” modellnamn. Samma produkt – som till synes är identisk – kan ha ett lite annorlunda modellnamn i en annan butik.

Då kan säljarna hävda att produkterna inte är likartade, och behöver därmed inte uppfylla sin prisgaranti.

Det här knepet brukar bli uppenbart om man googlar på modellnamnen eller använder en prisjämförelsesajt.

Bytesrätt och öppet köp är något som butiken bestämmer, det ingår inte i konsumentköplagen. 

5. Öppet köp och bytesrätt

Reglerna för ångerrätt, öppet köp och bytesrätt är något som butiker själva bestämmer. Reglerna styrs inte av någon lag och konsumenten kan därför inte kräva bytesrätt, till exempel.
Det är inte ovanligt att butiker begränsar eller tar bort bytesrätt och/eller öppet köp på reavaror. Därför gäller det att verkligen vara säker på att man gör ett bra reafynd – i många fall går det nämligen inte att ångra sig.

Undantaget är om varan eller tjänsten köps på distans – exempelvis på nätet, via telefon eller hembesök. Då har företaget skyldighet att lämna 14 dagars ångerrätt. Köp av resor går dock inte att ångra, heller inte specialtillverkade produkter. Konsumenten betalar för returfrakten.

Fler detaljer om distansköp finns hos Konsumentverket (klicka på länken).

6. Är varan använd?

De butiker som erbjuder bytesrätt brukar oftast begränsa den till 14–30 dagar. Men det finns flera större kedjor som erbjuder 50–60 dagars bytesrätt.

Tyvärr är det en del kunder (ibland rätt många) som utnyttjar den långa bytesrätten för att exempelvis kunna använda en TV eller en luftkonditionering och sedan lämna tillbaka när fotbolls-VM eller sommaren är över.

Mindre nogräknade butiker kan då välja att sälja varan på nytt, som ny, trots att den är begagnad. Köper du en begagnad vara ska du informeras om detta och de flesta konsumenter förväntar sig också att priset i så fall är nedsatt.

Kontrollera därför noga om produkten visar tecken på att vara använd. Titta efter skadat emballage, delar som saknas, fingeravtryck, repor, damm, ingen bruksanvisning och liknande tecken. Ett annat tydligt exempel på användning är att batterierna sitter monterade i fjärrkontrollen, de brukar alltid förpackas separat för att inte batterierna inte ska ladda ur.

Upptäcker du tecken på att varan är begagnad ska du kräva att få den utbytt mot en ny eller få priset nedsatt.

Här ser vi priskurvan för TV-apparaten Samsung The Frame. Ska man handla billigt är det tre tillfällen som gäller: Black Friday, mellandagsrea och sommarrea.

7. Hur har priset utvecklats?

Det finns flera prisjämförelsesajter på nätet, som PriceRunner och Prisjakt. Här hittar man viktig information, kan göra jämförelser mellan likartade produkter och även se hur priset har utvecklats över tid.

Har man studerat några olika produkter blir det rätt uppenbart att det finns tre tillfällen att vänta in: sommarrean, Black Friday och mellandagsrean.

Som exempel använder vi en välkänd TV-modell som funnits i flera år, i olika versioner: Samsung The Frame, 55-tum. När den här modellen, QE55LS03A, kom ut på marknaden i början av 2021 kostade den 12.990 kronor.

Men första gången Black Friday rean inträffar på hösten 2021 sänktes priset till 9.990 kronor – en besparing på tre tusenlappar. Ett bra tillfälle att handla, således, om man varit intresserad av just den här modellen. Det priset återkommer även under mellandagsrean.

Priset varierar sedan kraftigt men under sommaren 2022 stabiliseras det strax under 9.000 kronor. Lägsta priset är 7.960 kronor. Genom att vänta lite drygt 18 månader har det alltså gått att spara över 5.000 kronor, jämfört med introduktionspriset.

Regler för rea

Butiker har ofta stora skyltar med ”REA” men är kanske inte alltid så noga med vad ordet egentligen betyder: Heller inte vilka regler som ska uppfyllas. Detta gäller:

• En rea får bara pågå under en begränsad period.

• En rea ska innehålla produkter från butikens ordinarie sortiment.

• Rea får användas om priset är ”väsentligt lägre”, vilket avgörs från fall till fall. Det finns inga fasta regler i procent eller kronor.

• Rea får inte användas om det finns ett fåtal varor i butiken, det ska motsvara efterfrågan.

• Även vid rea får köparen reklamera en felaktig vara.

 

Mer om Ekonomi
Inflationen sjunker – detta händer med styrränta och dina banklån
Inflationen sjunker – detta händer med styrränta och dina banklån
Ekonomi

Dagens positiva besked om lägre inflation gynnar de svenska hushållen och sätter press på Riksbanken att även sänka styrräntan. Men det är för tidigt att blåsa ”faran över”, dina banklån …

Så fixar du fattiga januari
Så fixar du fattiga januari
Ekonomi

Efter jul och nyår är det många som har svårt att få pengarna att räcka till den 25:e. Följ Våra Hems råd och klara ekonomin under årets värsta månad.

Fynda på Black Friday – spara pengar och undvik att bli lurad
Fynda på Black Friday – spara pengar och undvik att bli lurad
Ekonomi

Det är lätt att bli fartblind när årets stora rea sätter igång. Black Friday och Black Week erbjuder unika fynd men också risk för att bli lurad. Läs vår guide …