Attefallshuset – din nya inkomstkälla eller hobbyverksamhet?
PUBLICERAD 9/1/2024

Attefallshuset – din nya inkomstkälla eller hobbyverksamhet?

Bygg & renovera Vill du ha mer utrymme? En extra plats att använda som gäststuga, kontor eller kanske träningsrum, bastu eller båthus? Då är attefallshus det perfekta valet för dig. Och det bästa är att de inte kräver bygglov.

2014 kom en lagändring från den svenska politikern Birgit Friggebo, som gjorde det möjligt att bygga små hus utan att behöva ansöka om bygglov. Därav den mindre varianten ”Friggebod”. 2017 kom beslut om större boyta och den varianten uppkallades efter dåvarande bostadsminister, Stefan Attefall.

En av fördelarna med attefallshus är deras storlek. Idag får de vara upp till 30 kvadratmeter och kan ha en takhöjd på upp till fyra meter. Detta ger dig tillräckligt med utrymme för att skapa ett bekvämt och funktionellt extra rum.


Smidig byggprocess

Byggprocessen för ett attefallshus är relativt smidig jämfört med traditionella bostadsbyggen. Du behöver inte anlita en arkitekt eller söka bygglov, vilket sparar både tid och pengar. Istället kan du själv planera och konstruera ditt eget attefallshus eller köpa färdiga moduler från olika tillverkare.


Så ansöker du om att få bygga attefallshus

Att bygga ett attefallshus kan vara en fantastisk möjlighet att utnyttja din trädgård och skapa extra utrymme. Men innan du sätter igång med byggprocessen, är det viktigt att du ansöker om tillstånd för att få bygga ditt attefallshus.



Först och främst måste du kontrollera om din kommun har några specifika regler eller riktlinjer när det gäller attefallshus. Varje kommun kan ha olika krav och restriktioner som du behöver följa. Detta inkluderar bland annat hur stor yta huset får ha, avstånd från grannar och huvudbyggnaden samt vilket material som får användas.


Fyll i ansökningsblankett hos kommunen

När du har klargjort de lokala reglerna, är nästa steg att fylla i en ansökningsblankett hos din kommun. Den finns oftast tillgänglig på kommunens webbplats eller så kan du hämta den personligen på deras kontor.



I ansökan behöver du lämna in ritningar som visar hur ditt attefallshus kommer se ut samt information om placering, dimensioner och eventuella anslutningar till el- och vattenförsörjning. Det är också vanligtvis nödvändigt att bifoga en beskrivning av ändamålet med huset.



När ansökningen är komplett skickar du in den till din kommuns bygglovsavdelning tillsammans med eventuella avgifter som kan vara kopplade till ansökan. Det kan ta upp till några veckor, men kolla gärna med just din kommun vilka tider som gäller.

Här får du bygga attefallshus


I princip kan du placera ditt attefallshus på din tomt så länge det inte strider mot några lokala eller regionala restriktioner. Detta innebär dock inte automatiskt att du kan placera huset var som helst på tomten. I vissa fall kan det finnas begränsningar kring strandskydd, avstånd till väg, järnvägsområde och grannar eller andra befintliga byggnader.


Det är alltid bäst att kontakta din kommun för specifika riktlinjer och krav innan du börjar planera ditt husprojekt. De kommer kunna ge dig information om eventuella undantag eller särskilda villkor som gäller just för din plats.


Så mycket kostar det att bygga ett attefallshus

Förutom de avgifter som byggnadsnämnden tar för start- och slutbesked kan kostnaden för att bygga ett attefallshus variera mycket beroende på olika faktorer. Räkna med runt 100 000 kr, men det finns även attefallshus för över 500 000 kr. Allt beror på materialval och om det till exempel ska byggas med eller utan loft. 


Välj material

För det första måste du ta hänsyn till själva byggmaterialet och storleken på huset. Att välja högkvalitativa material kommer naturligtvis med en högre prislapp, men det kan vara värt det i längden då det garanterar hållbarhet och långvarighet.


Bygga själv eller med snickare

Utöver materialet kommer även arbetskraftskostnader in i bilden. Om du anlitar yrkespersoner för att hjälpa dig med byggprocessen bör du räkna med lönekostnader och eventuella konsultavgifter.

Nu är det bara att låta fantasin flöda kring hur ditt attefallshus ska se ut och vilket syfte det ska ha. Kanske som ett nytt växthus för intressanta odlingar, ett poolhus att chilla i eller varför inte skapa musik eller måla tavlor i en studio eller ateljé?

 

Mer om Bygg & renovera
Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du
Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du
Bygg & renovera

Ser din vägg med tavlor alldeles hopplös ut? Det går att fixa med några enkla stilregler som hjälper dig att hitta rätt harmoni. Och sen behövs bra verktyg, förstås!

Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Bygg & renovera

Oavsett vilka projekt du startar i hemmet så krävs mätverktyg. I den här guiden ska vi tipsa om vad som behövs och hur du använder verktygen. Bäst av allt – …

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Bygg & renovera

Det är kul att måla och ännu roligare när resultatet blir riktigt bra. Men det är lätt att göra fel och här får du värdefulla tips för att kunna lyckas …