Ät smart och spara pengar
PUBLICERAD 20/3/2021

Ät smart och spara pengar

Inspiration Varje år åker 35 kilo mat per hushåll i soporna. Det är dåligt för din ekonomi och det är dåligt för miljön. Men det finns sätt att vara snäll mot både plånbok och vår jord.

Matavfallet kan delas upp i två delar. Det nödvändiga avfallet som består av kärnor, ben och skal och det onödiga svinnet som utgörs av fullt ätbar mat.

I snitt slänger vi 19 kilo ätlig mat per person och år. Dessutom häller vi ut 26 liter dryck i vasken. Enligt Livsmedelsverket innebär det växtgasutsläpp på 442 000 ton – alltså vad 360 000 bilar ger ifrån sig.

Så vad göra?

Eftersom den mesta av maten som kastas går alldeles utmärkt att äta är det bara att tänka till för att spara rejäla summor. Att det är bra för miljö och samvete är en bonus. Och du behöver knappt gnugga geniknölarna.

Planera

Köp inte det du redan har hemma i kyl och skafferi. Gör dessutom en gammal hederlig veckomatsedel så du har kontroll över inköpen. Handla inte mer än du behöver och tänk på att frukt och grönt snabbt blir gammalt.

Förvara rätt

Kylvaror ska vara i kylen. Så in med dem så fort som möjligt. Se till att använda förpackningar som går att stänga ordentligt och datummärk. Då får du örnkoll på vad du har och hur länge det håller.

Använd dina sinnen

Lita på din näsa, syn och känsel och gå inte bara på bäst före-datumet. Maten håller ofta längre än vad som anges och verkar den ok så är den sannolikt det. Om du är osäker finns råd på Livsmedelsverkets hemsida.

Släng inte när det blir över

Frys in och spara maten i portionsförpackningar istället. Det kan vara bra att ha för lata dagar eller lunchlådan på jobbet. Titta i frysen då och då och försäkra dig om att det som finns äts upp i tid.

Ta vara på resterna

Det finns mer du kan göra än att bara kasta in resterna i mikron. Använd dem istället till att reda nya rätter. Risotto, omelett, wok och pyttipanna är säkra kort. Eller varför inte pizza? Av frukt och grönt gör du dessutom lika goda som hälsosamma smooties. Möjligheterna är oändliga och matsvinnssäkra recept finns på mängder av matsajter.

Bon appetit!

 

KÄLLOR: LIVSMEDELSVERKET, SVT, VILLALIVET

 

 

 

 

 

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …