Nu börjar tulpansäsongen!
PUBLICERAD 11/1/2024

Nu börjar tulpansäsongen!

Inspiration Julen har städats ut och nu längtar vi till vår och ljusare tider. Med en krispig bukett av tulpaner kan du få känslan av vår hemma redan i januari. Här får du tipsen som får dina tulpaner att hålla länge.

Text & foto: Susanne Carstensen

Tulpanen är den mest populära svenska snittblomman och i Sverige odlas det runt 160 miljoner tulpaner årligen. Med en uppsjö av olika sorter och färger att välja mellan går det att hitta en tulpan för varje tillfälle och varje smak.

Lokalt odlade tulpaner

Mellan januari och påsk köper vi allra flest tulpaner och idag är 8 av 10 tulpaner som finns i butikerna odlade i Sverige av tulpanodlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Korta transportsträckor är bra för både klimatet och tulpanernas hållbarhet.

Så kika efter märkningen Från Sverige när du köper tulpaner så vet du att de har odlats, skördats, paketerats och kontrollerats i Sverige. De flesta tulpanerna är även märkta med certifieringen Svenskt Sigill Klimat som innebär att odlaren har gjort allt för att minska sin klimatpåverkan.

Så får du tulpanerna att hålla länge

En bukett håller ungefär en vecka och om du placerar den svalt kan den hålla ännu längre.

1. Gör en ny snittyta
Skär av ungefär 1 cm av stjälken med en vass kniv

2. Ställ i kallt, friskt vatten
Om du vill ha raka fina stjälkar så ställer du din nyinköpta bukett i kallt vatten utan att ta bort förpackningen. Efter ungefär en timme kan du ta bort förpackningen och arrangera i din vas. Men det är inget måste – du kan arrangera tulpanerna direkt i sin vas och låta dom breda ut sig.

3. Arrangera i en vas
Ställ vasen ljust men undvik direkt solljus eller över ett element. Undvik även att ställa vasen nära färsk frukt såsom äpplen då de avger etylengas som förkortar livslängden och tulpanerna vissnar snabbare.

Skapa effekt genom att placera vaser i olika storlekar i grupp. Eller plocka upp färgerna på en tapet eller inredning i ditt hem.

Testa att addera torkade kvistar, gräs eller blommor för att ge din bukett ett annat uttryck. Ett enkelt bordsarrangemang skapar du genom att vika ihop ett hönsnät i botten av en låg kruka eller vas. 

4. Byt vatten
Byt helst till nytt friskt och kallt vatten varje dag. Om det behövs så diska ur vasen när du ändå håller på. Varannan dag är det bra att snitta om.

Vill du få din tulpanbukett att hålla ännu längre så kan du ställa den svalt under natten. Om du har en inglasad balkong, uterum eller garage som inte har minusgrader kan du ställa vasen där. Annars funkar även kylskåpet, om du har plats.

Tulpaner med löken kvar

Vackert är att skapa ett arrangemang med tulpaner som har löken kvar. Bind ihop till en bunt med ett rustikt snöre och arrangera dom på ett fat eller i en genomskinlig vas. Fyll på med kallt, friskt vatten i botten då det är rötterna som behöver vatten, inte hela löken.
 

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …