Nu börjar tulpansäsongen!
PUBLICERAD 11/1/2024

Nu börjar tulpansäsongen!

Inspiration Julen har städats ut och nu längtar vi till vår och ljusare tider. Med en krispig bukett av tulpaner kan du få känslan av vår hemma redan i januari. Här får du tipsen som får dina tulpaner att hålla länge.

Text & foto: Susanne Carstensen

Tulpanen är den mest populära svenska snittblomman och i Sverige odlas det runt 160 miljoner tulpaner årligen. Med en uppsjö av olika sorter och färger att välja mellan går det att hitta en tulpan för varje tillfälle och varje smak.

Lokalt odlade tulpaner

Mellan januari och påsk köper vi allra flest tulpaner och idag är 8 av 10 tulpaner som finns i butikerna odlade i Sverige av tulpanodlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Korta transportsträckor är bra för både klimatet och tulpanernas hållbarhet.

Så kika efter märkningen Från Sverige när du köper tulpaner så vet du att de har odlats, skördats, paketerats och kontrollerats i Sverige. De flesta tulpanerna är även märkta med certifieringen Svenskt Sigill Klimat som innebär att odlaren har gjort allt för att minska sin klimatpåverkan.

Så får du tulpanerna att hålla länge

En bukett håller ungefär en vecka och om du placerar den svalt kan den hålla ännu längre.

1. Gör en ny snittyta
Skär av ungefär 1 cm av stjälken med en vass kniv

2. Ställ i kallt, friskt vatten
Om du vill ha raka fina stjälkar så ställer du din nyinköpta bukett i kallt vatten utan att ta bort förpackningen. Efter ungefär en timme kan du ta bort förpackningen och arrangera i din vas. Men det är inget måste – du kan arrangera tulpanerna direkt i sin vas och låta dom breda ut sig.

3. Arrangera i en vas
Ställ vasen ljust men undvik direkt solljus eller över ett element. Undvik även att ställa vasen nära färsk frukt såsom äpplen då de avger etylengas som förkortar livslängden och tulpanerna vissnar snabbare.

Skapa effekt genom att placera vaser i olika storlekar i grupp. Eller plocka upp färgerna på en tapet eller inredning i ditt hem.

Testa att addera torkade kvistar, gräs eller blommor för att ge din bukett ett annat uttryck. Ett enkelt bordsarrangemang skapar du genom att vika ihop ett hönsnät i botten av en låg kruka eller vas. 

4. Byt vatten
Byt helst till nytt friskt och kallt vatten varje dag. Om det behövs så diska ur vasen när du ändå håller på. Varannan dag är det bra att snitta om.

Vill du få din tulpanbukett att hålla ännu längre så kan du ställa den svalt under natten. Om du har en inglasad balkong, uterum eller garage som inte har minusgrader kan du ställa vasen där. Annars funkar även kylskåpet, om du har plats.

Tulpaner med löken kvar

Vackert är att skapa ett arrangemang med tulpaner som har löken kvar. Bind ihop till en bunt med ett rustikt snöre och arrangera dom på ett fat eller i en genomskinlig vas. Fyll på med kallt, friskt vatten i botten då det är rötterna som behöver vatten, inte hela löken.
 

Mer om Inspiration
Guide: Bikarbonat är din bästa vän vid städning och rengöring
Guide: Bikarbonat är din bästa vän vid städning och rengöring
Inspiration

Bikarbonat kan användas till mycket och ingår ofta i olika ”husmorstips”. Rätt använt är bikarbonat ett miljöskonsamt och effektivt rengöringsmedel. Men det finns också områden du bör undvika – läs …

Kom in i matchen – så bygger mannen muskler efter 40
Kom in i matchen – så bygger mannen muskler efter 40
Inspiration

Ungdomens krafts dagar må vara på väg att ta slut. Men det är absolut inte för sent att börja lyfta skrot bara för att du hamnat i den gyllene medelåldern. …

Välj rätt kulör på inredningen – det här är hetaste färgerna i år
Välj rätt kulör på inredningen – det här är hetaste färgerna i år
Inspiration

När de kunniga ser i sin spåkula kommer allt starkare och personligare färger göra entré i de svenska hemmen 2024. Våra Hem har örnkoll på trenderna som ger energi till …