12 tips när du ska välja badrumsmöbel
PUBLICERAD 19/1/2022

12 tips när du ska välja badrumsmöbel

Bygg & renovera Hur fungerar ditt badrum och hur ska du och din familj använda din nya badrumsmöbel? Ska du inreda för att bjuda in till att trivas och stanna en stund, eller är det till för ett snabbt besök av gäster? Genom att förbereda dig innan du bestämmer badrumsmöbel kan du se till att du blir nöjd med ditt val och kan leva med det länge.

1. Börja med att göra en skiss

Ta fram penna och papper och gör en skalenlig skiss över ditt badrum där du markerar var toalett, dusch och annat är placerat och var vattendragningarna finns. Glöm inte att ange eventuella dörrar och fönster. Mät sedan så att du vet hur stor yta du har för din nya badrumsmöbel.

2. Inhämta inspiration

När du är klar med din skiss finns det massor av badrumsinspiration att hämta från tidningar och på nätet. Till exempel på Pinterest och Instagram och olika inredningstidningars hemsidor. 

3. Vilken stil gillar du?

Vilken stil du föredrar är avgörande för vilken badrumsmöbel du väljer. Ska det kännas stilrent och minimalistiskt, eller varmt och ombonat? Låt gärna badrummet följa stilen i övriga lägenheten eller huset. 

4. Den viktiga förvaringen

Undvik krångel genom att välja en badrumsmöbel som innehåller så mycket skåp och lådor som möjligt. Då får du snabbt undan småprylarna från de öppna ytorna, vilket inte bara gör badrummet mer lättstädat, utan också mer prydligt. 

5. Händiga handfat

Hur stort handfat vill du ha och ska det ha plats för en eller flera? Räcker det om det är stort nog att tvätta händerna i eller ska det även kunna gå att lägga tvätt i blöt eller bada ett litet barn eller husdjur? Glöm inte att en bra avställningsyta är guld värt – oavsett storlek. 

6. Inbyggd belysning och eluttag

Glöm inte elen. En praktisk badrumsmöbel bör innehålla en stickkontakt för att kunna torka håret, raka sig eller använda locktång. 

7. Använd det visuella

När det gäller inredning finns det många knep att ta till för att lura ögat att ditt badrum är större än vad det är. Stora badrumsmöbler som innehåller spegel får till exempel inte bara gott om förvaring utan även rummet att se större ut. 

8. Både förnuft och känsla

Förutom att det praktiska självklart måste vara på plats bör du också välja en möbel som du verkligen gillar – som gör dig glad varje morgon när du kliver in i badrummet. Det är garanterat en bra start på dagen.

9. Tveka inte att ta hjälp

Våtrum är det svåraste att ge sig in på själv och även om du är händig kan det vara klokt att låta en fackman installera din badrumsmöbel, för att vara säker på att undvika framtida fuktskador. 

10. Kolla med ditt försäkringsbolag

Oavsett hur du inreder ditt badrum, glöm inte att ta en titt på Boverkets byggregler så att du vet vad som gäller när du renoverar och kolla alltid med ditt försäkringsbolag vilka branschregler som behövs följas för att försäkringen ska gälla.

11. Hållbar shopping

Ett bra sätt att shoppa till ditt badrum utan att ruinera dig är att handla på loppis. Leta till exempel efter speglar eller andra vintagedetaljer som gamla ramar och vaser att inreda med. På så sätt blir renoveringen inte bara mer klimatsmart utan du får också ett unikt rum.

12. Hållbar vardag

När du väljer blandare till ditt handfat – varför inte minska vattenåtgången med en sensor? Idag finns många smarta lösningar och blandare att välja på för dig som vill leva mer klimatsmart.