Växter för soliga och torra lägen
PUBLICERAD 10/2/2024

Växter för soliga och torra lägen

Trädgård Det blir allt vanligare med torra och varma somrar med långa perioder utan regn. Genom att välja rätt växt på rätt plats kan du få en prunkande trädgård även under torrare perioder.

Text: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Med klimatförändringarna följer mer extremväder. Och heta somrar med torka och vattenbrist kommer troligtvis bli allt vanligare. Då gäller det att anpassa trädgården så att den klarar av torka så att du inte behöver använda en massa värdefullt grundvatten för vattna.

Genom att välja växter som tål torka minskar vattenåtgången avsevärt. Och som tur är finns det många fantastiska och vackra växter som klarar av soliga och torra lägen bra – särskilt när de har etablerat sig.

Lavendel, kantnepeta, kärleksört, olika sorters timjan, taklök, stäppsalvia, blodnäva och prydnadsgräsen glansälväxing, silverhavre och silvergräs är alla exempel på växter som klarar ett soligt och torrt läge.

 

10 favoritväxter för soliga och torra lägen

 

Stenkyndel Calamintha nepeta

Stenkyndel
Calamintha nepeta

Blommar rikligt hela sommaren från slutet av juni till sen höst med små, ljusvioletta blommor (finns även sorter med vita eller blå blommor). Aromatiskt myntadoftande och älskad av fjärilar och bin. Trivs bäst i sol till halvskugga i en lätt fuktig, väldränerad jord men tål torka väl och passar att plantera i stenpartier.

 

Mossflox Phlox subulata

Mossflox
Phlox subulata

Bildar en tjock matta med ett hav av blommor i maj till juni. Vacker som marktäckare, i stenpartier och hängande ner över murar. För en finare tillväxt – korta in rankorna efter blomning. Trivs i sol i näringsrik, väldränerad jord och tål torka bra.

 

Blåsvingel Festuca glauca

Blåsvingel
Festuca glauca

Ett lågt prydnadsgräs som bildar täta blågrå tuvor med sina trådsmala blad. Klipp ner hårt på våren. Trivs i sol i en väldränerad, torr jord.

.

Himalaya-En, Juniperus squamata 'Blue Star'

Himalaya-en
Juniperus squamata 'Blue Star'

Vacker med stålblå, silverskimrande barr. Lågväxande och passar som marktäckare eller solitär med sitt oregelbundna, buskiga växtsätt. Trivs i sol till halvskugga i en väldränerad jord och tål torka.

 

Allium x hollandicum Purple sensation

Purpurlök
Allium x hollandicum 'Purple Sensation'

Svävar elegant med stora rödvioletta blombollar en meter upp på stadiga stjälkar i maj till juni. Samplantera med senblommande perenner för att dölja de nedvissnade bladen. Håller sig bra som snittblomma och går även att torka. Sprider sig med frö och sidolökar. Trivs i sol till halvskugga i väldränerad jord.

 

Trädgårdsok
Dasiphora Fruticosa-Gruppen

En lättodlad, kompakt och lågväxande buske med ett friskt grönt bladverk. Finns många sorter med andra färger på blommorna än den klassiska gula. Blommar från juli och långt in på hösten. Klipp tillbaka den lätt varje vår för att hålla den fin – men skulle den bli risig går det bra att föryngringsbeskära genom att klippa tillbaka hårt på vårvintern. Trivs i sol till halvskugga i en väldränerad jord och tål torka bra.

 

Darrgräs Briza media

Darrgräs
Briza media

Ett tuvbildande gräs med blågröna blad som i juni och juli blommar med sina sirliga hängande blomsamlingar. Fin att använda i buketter och att torka. Trivs i sol till halvskugga i väldränerad jord. Klarar även näringsfattig, mager jord.

 

Höstvädd Scabiosa caucasica 'Perfecta'

Höstvädd
Scabiosa caucasica 'Perfecta'

Har ett upprätt, sirligt växtsätt och blommar från juli till första frosten med blåvioletta blommor. Finns även sorten 'Alba' med vita blommor. Fin och hållbar i buketter. Trivs i sol i väldränerad, näringsrik jord.

 

Röd solhatt Echinacea purpurea 'Magnus'

Röd solhatt
Echinacea purpurea 'Magnus'

En riktig klassiker i rabatten och prärie- och naturlika planteringar. Sorten 'Magnus' blir meterhög och blommar med stora rödvioletta blommor med en mörkbrun mitt i juli–september. Växer upprätt och bildar med tiden kraftiga tuvor. Trivs bäst i sol i en näringsrik, väldränerad jord.

 

Lammöron Stachys byzantina 'Silver carpet'

Lammöron
Stachys byzantina 'Silver Carpet'

En lågväxande marktäckare som bildar täta mattor med sina mjuka, silvervita blad. Kan bli gles i mitten efter några år och då kan du dela plantan på våren. Trivs bäst i sol i en väldränerad och näringsfattig jord.

 

Spara på vattnet med smartare bevattning

  • Undvik vattenspridare. Punktbevattna där det behövs eller använd dropp- eller fuktslang.
  • Vattna på kvällen eller morgonen då temperaturen är svalare, vilket minskar avdunstningen.
  • Täck jorden med organiskt material som behåller fukten samtidigt som det hämmar tillväxt av ogräs och ger mat till maskar och mikroorganismer som gör jorden mer hälsosam och näringsrik.

 

Här hittar du tips på perenner som trivs i lägen där det är torrt och skuggigt

Mer om Trädgård
Kallså sommarblommor och grönsaker med naturen som förebild
Kallså sommarblommor och grönsaker med naturen som förebild
Trädgård

Kallsådd innebär helt enkelt att du sår i kall jord och låter naturen bestämma när det är dags för plantan att vakna till liv. Resultatet blir stadiga och knubbiga plantor …

Grönt och gott med en gurkgardin
Grönt och gott med en gurkgardin
Trädgård

Att bara kunna gå till fönstret och skörda egna gurkor är en underbar känsla. Mer närodlat än så blir det knappast. Och smaken slår köpegurkan alla dagar i veckan.

Från rockhängare till grenkrage – så beskär du träd och buskar korrekt
Från rockhängare till grenkrage – så beskär du träd och buskar korrekt
Trädgård

Det absolut viktigaste vid all beskärning är att du lägger snittet korrekt och att du använder rena och vassa verktyg. Ha koll på grenkragen och lämna inga rockhängare.