Värdefull kunskap om solceller
PUBLICERAD 2/11/2020

Värdefull kunskap om solceller

Energi & värme Allt fler skaffar en egen solcellsanläggning. Borde du också ha en? Vi reder ut vad det innebär och vad du bör känna till för att ta ett beslut.

Solceller är ljuskänsliga halvledardioder som omvandlar ljus till elektrisk ström som man kan nyttja. Men det är egentligen inget nytt. Tekniken användes redan för 60 år sedan på en amerikansk satellit. Men då var tekniken extremt dyr. Sedan 70-talet har vi nyttjat solceller på jorden och tekniken har naturligt blivit både mer effektiv och prisvärd. 

Över 43 000 
Om du tittar dig omkring kan du se solcellsanläggningar lite överallt. Anledningen är att allt fler vill bli mer självförsörjande, bidra till ett fossilfritt samhälle och spara pengar. 2016 fanns drygt 10 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige, i dag finns det över 43 000. 

Tillräckligt med sol
Hur mycket el en anläggning kan prestera beror på storleken och antalet soltimmar. En naturlig fundering kan vara om solen här i Norden räcker till en solcellsanläggning. Det gör den. Bäst produktion sker på sommarhalvåret men solcellsanläggningen producerar även kalla dagar när det är ljust ute. Om solcellerna är täckta med snö produceras dock ingen el.

Olika lösningar 
Det finns solpaneler som läggs ovanpå ditt befintliga tak, integrerade solpaneler som utgör själva taket eller fristående paneler på marken. Kontakta olika leverantörer och berätta om dina förutsättningar. Ta in offerter från olika solcellsleverantörer och kolla med din kommun om lösningen kräver bygglov. En bra tumregel är att jämföra priset på anläggningen baserat på installerad effekt (kr/kW).

Installera solceller
Det är bara elinstallationsföretag som är registrerade hos Elsäkerhetsverket för verksamhetstypen ”Elproduktionsanläggningar” som får utföra installation av solcellsanläggningar. Arbetet kan ingå i leverantörens offert eller ligga utanför den. När installationen är klar fyller elektrikern i en blankett om att installationen är klar och skickar in till ditt elnätsföretag. Läs mer på Elsäkerhetsverkets webb

Sälj överskottet 
Om anläggningen producerar mer el än ditt hushåll förbrukar kan du sälja el. Då behöver du kontakta ditt elnätsföretag för att få ett inmatningsabonnemang och ett elhandelsföretag för att teckna ett avtal. Du får i regel en ersättning som motsvarar elpriset på elbörsen Nord Pol, ersättning från ditt elnätsbolag samt en skattereduktion på 60 öre/kW. Läs om skattereduktion

Lagra överskottet
Istället för att sälja överskottselen kan du lagra den i ett batteri för användning på natten eller en mulen dag när det är färre soltimmar. Det kräver dock ett batteri med väldigt stor lagringskapacitet vilket kan vara kostsamt. Många företag som säljer solceller säljer även batterilösningar. Om du vill lagra el i ett batteri – anlita även då ett elinstallationsföretag som är registrerat hos Elsäkerhetsverket med verksamhetstyp Elproduktionsanläggningar. 

Ren vinst 
Solcellerna har en livslängd på minst 25–30 år. Återbetalningstiden på solceller i Sverige ligger i snitt på mellan 10 till 14 år.
– Jag lät installera en 100 kvadratmeter stor solcellsanläggning intill fastigheten 2017 och har minskat familjens elkostnad med cirka 15 000 kronor per år. Från mars till september kan jag till och från sälja och räknar med att spara in investeringen på 10 år, säger Jörgen Hellgren.

 

Av Thérése Larsson

Källa: solelportalen.se, Skatteverket, Elsäkerhetsverket, villaägarna.se, Energimyndigheten

Mer om Energi & värme
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Energi & värme

Att få solpaneler installerade har nästan varit omöjligt då marknaden varit extremt överhettad. Men nu har det vänt, du behöver inte vänta så länge och priserna för solceller fortsätter nedåt.

Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Energi & värme

När temperaturen faller ute är det bra att ha koll på elförbrukningen och hur du kan göra för att sänka dina elkostnader. Här avslöjar vi de största energitjuvarna och ger …

Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Energi & värme

Att installera solpaneler har blivit mycket populärt, speciellt efter att elpriserna ökade dramatiskt. I den här guiden får du viktiga tips för att kunna räkna hem investeringen i din solenergianläggning …