Tummen mitt i handen? Ingen fara, de här 10 projekten klarar du ändå
PUBLICERAD 28/11/2021

Tummen mitt i handen? Ingen fara, de här 10 projekten klarar du ändå

Bygg & renovera Äger du ett hus eller lägenhet finns det alltid något att göra – inte bara för att göra det fint omkring dig, utan även vanliga sysslor som att underhålla hemmet och hålla det fräscht. För vissa är projekten både en avkoppling och ett nöje, men även om du inte tycker dig tillhöra en av dem finns det mycket du kan fixa själv – snabbt och enkelt – och imponera på vänner och familj.

1. Använd tvål för att laga spikhål

Genom att gnida en vanlig bit tvål i samma färg som väggen kan du dölja de flesta spikhål som uppstått. Gnid med cirklande rörelse moturs över hålet så trycks tvålen in. Det som hamnar utanför kan du enkelt torka bort med en fuktig trasa.  

2. Multispray för kladdiga väggar

Multisprayen WD-40 är bra att ha hemma och fungerar jättebra att ta bort viss smuts från väggarna med. Har barnen ritat med tusch? Inga problem. Det är enkelt att få bort deras konstverk genom att stryka på och sedan torka av. 

3. Istället för tummen mitt i handen – isbitar på mattan

Även mattor har en tendens att få märken av möbler med tiden, men de är enkla att få bort med rätt teknik. Lägg en isbit i fördjupningen och låt den smälta. När mattan absorberar vattnet återtar mattan sin ursprungliga form och kvar finns inte ett spår av att det stått en möbel på den. Efter att det torkat kan du även använda en hård borste för att ta bort eventuella fläckar.

4. Få bort hund- och katthår genom att skrapa

Husdjur är underbara, men lämnar ofta kvar lite väl mycket av sig själva ibland, på mattor och möbler. Men visste du att pälshår är enkla att få bort med en vanlig fönsterskrapa? Då tar det bara ett ögonblick att göra fint – på ett enklare sätt än med dammsugare. 

5. Nagellack till skruvar

Har du problem med att hålla skruven på plats kan du täcka den med ett tunt lager nagellack. Det fungerar som lim och funkar fint varje gång. 

6.Vinäger på duschhuvudet

Vinäger är det enda du behöver för att rengöra duschen. Häll till exempel lite på duschhuvudet och låt det stå över natten. Skrubba och njut sedan av en skinande ren dusch! 

7. Ta bort rost med aluminiumfolie

Ett riktigt husmorsknep är att doppa en bit aluminiumfolie i rent vatten och gnugga den på ett område där du vill ta bort rost på en kromad yta. Rengör först med microfibertrasa och tvål och vatten – så har du en metod du kan använda på alla kromade ytor som du önskar få bort rost ifrån. 

7 snabba projekt för dig med tummen mitt i handen:

  1. Laga spikhål med tvål
  2. Ta bort kladd på väggen med multispray
  3. Rädda mattan med en isbit
  4. Ta bort hund och katthår med skrapa
  5. Sätt fast skruvar med nagellack
  6. Rengör duschen med vinäger
  7. Få bort rosten med aluminiumfolie