Stressad? Fem tips för en lugnare tillvaro
PUBLICERAD 18/1/2023

Stressad? Fem tips för en lugnare tillvaro

Ekonomi Sover du dåligt, upplever humörsvängningar, har svårt att koncentrera dig, känner dig orolig i magen? Vi har nog alla upplevt stress någon gång i livet. Men om du känner dig stressad ofta kan det bli skadligt och ge både fysiska och psykiska symptom.

Vad som orsakar stress och symptom på tillståndet varierar från person till person. Därför är det viktigt att du lär dig att lokalisera vad som stressar dig och hur du hanterar det. Vid svåra besvär rekommenderar vi att du uppsöker en läkare, men ibland kan det räcka att ta till några knep i vardagen – här är våra fem bästa tips.

Motionera

Se till att röra på dig minst en halvtimme varje dag. Det kan räcka att du går till jobbet eller affären för att få mer ork, men ett riktigt svettpass kan dessutom koppla bort tankarna för en stund.

Ät bra

Kroppen och hjärnan samarbetar och påverkar varandra. Se därför till att äta varierat och regelbundet för att undvika onödig stress för kroppen. Och hoppa aldrig en måltid – frukosten är lika viktig som middagen.

Avlastning

Det är okej att ta hjälp i vardagen. Kanske kan hemstäd vara en investering i din egen fritid. Passa på att vila, träna eller baka för tiden du sparar – fundera på vad ”avkoppling” är för dig.

Struktur

För att slippa oro kring ekonomi och ansvar kan du ta hjälp av olika verktyg. Ett förslag är att samla all post i en och samma app; räkningar, kvitton, avbetalningar, brev och viktiga dokument från exempelvis Försäkringskassan och Skatteverket. Appen Billo är ett utmärkt verktyg – som dessutom påminner dig tillräckligt mycket för att du aldrig ska missa något viktigt. Det blir lite som en personlig administrativ assistent i vardagen.

Sömn

Du har säkert hört det förr, men återhämtning är nödvändigt för både kropp och själ. Utöver korta pauser under dagen, behöver din kropp cirka åtta timmars sömn varje natt. Försök att hitta en rutin som passar dig – gå och lägg dig samma tid varje kväll och gå upp samma tid varje morgon. Kroppen vänjer sig efter några veckor, så ha tålamod.

Var börjar du? Ta en promenad och ladda ner Billo innan du varvar ner inför kvällen, förslagsvis.