Stay cool när du bygger pool
PUBLICERAD 1/9/2020

Stay cool när du bygger pool

Trädgård Vem vill inte ha en härlig pool att hänga i till sommaren? Ett trick är att börja planera i tid, eftersom det finns många kronor att spara.

Spika din budget
Räkna in alla moment som behövs för ditt nya poolbygge. Det tillkommer ofta många kostnader utöver själva poolpaketet.

Rund, avlång eller flamingo-formad?
Vill du ha en så kallad markpool, ovanjordspool eller enklare spatunna? Den mest populära är den nedgrävda markpoolen. En markpool på 4x8 meter kan kosta från ca 100 000 kronor i material och lika mycket till om du vill ha den färdigbyggd och badklar. Priset varierar beroende på poolmodell och tillval.

Är din budget lite stramare? Då kan du välja en ovanjordspool. Detta är en plåtpool med plastduk, som ofta ställs på plan mark. Pris på mellan 15 000 och 35 000 kronor i bygghandeln eller via postorder. Kostnaden för ett spabad är från ca 50 000 kronor och uppåt, och en vedeldad badtunna mellan 15 000 och 50 000 kronor beroende på material och utrustning.

Äkta mosaik eller liner?
Det vanligaste tätskiktet i en markpool är en så kallad liner. Denna är en PVC-duk som ofta används till prefabricerade poolstommar. Det fina med denna är att du får en konstruktion som är stark och flexibel och som kan ta upp små rörelser och sättningar i marken. Linern är även enklare att underhålla än till exempel kakel- eller mosaik där smuts kan fastna i fogarna. Åkta mosaik ger naturligtvis en helt annan känsla men då krävs en gjuten poolstomme och kostnaden ökar markant.

Prisvärd stege eller tilltalande trappa?
Fördelen med en trappa är att det är lättare att kliva i och ur poolen. Och att du och dina vänner kan sitta på ett trappsteg och njuta i solen. En pool-trappa är dock betydligt dyrare än en stege. För en trappa kan du behöva betala 25 000 – 30 000 kronor extra.

Hur djupt vill du dyka?
De flesta väljer ett pooldjup mellan 115 och 135 cm (väggdjup 130-150 cm). För enkel lek, simning och avslappnat häng behövs inte mer. När det gäller jämndjupa pooler är de dessutom oftast bäst för bad och lek, eftersom hemmapooler brukar vara så små att det kan vara knepigt att få till en fin lutning om man vill ha en övergång från grunt till djupt.

 

Källa: Vi i Villa