Spara smart under bilsemestern
PUBLICERAD 1/7/2021

Spara smart under bilsemestern

Inspiration Att packa in familj eller vänner i bilen och köra längs smultrondoftande sommarvägar är ett härligt sätt att resa. Men oavsett fordon är det lätt att avslappningen förvandlas till ångest när kronorna flyger ur plånboken. Här är våra bästa tips för att få koll på slantarna och ändå skapa en fantastisk bilsemester att minnas.

Sätt en budget

Hur mycket är rimligt för er familj att lägga? Genom att klargöra det innan ni åker och gå igenom er budget med alla inblandade i förväg kan ni ta hjälp av alla i bilen att hjälpa till att hålla den. Reser du med familjen kan resan vara ett bra tillfälle att lära barnen vad saker kostar och ge dem eget ansvar för en liten summa. Genom att själva ta ansvar lär de sig snabbt vad som krävs för att kunna känna stoltheten att ha kvar till en glass efter maten. 

Sälj saker inför resan

Finns det något ni kan göra er av med innan ni reser? Det gamla tv-spelet eller surfingbrädan som ändå bara står och samlar damm eller en lekstuga som står tom och som någon annan kan få ta över som sitt sommarprojekt? Genom att sälja prylar gör ni också plats för andra saker som kanske får följa med er hem.

Byt med andra

Fråga dina vänner om de har några lästips eller roliga spel som de rekommenderar för en långsemester – kanske kan du få låna? Byt din utlästa pocket mot den där fantastiska romanen din kollega just berättade att hon avslutat. Eller kan du få låna grannens favoritspel från i julas som dras barn just tröttnat på? Möjligheterna är många och vägarna långa.  

Hyr ut bostaden så länge

Ska ni vara borta ett bra tag under er road trip kan det vara praktiskt att hyra ut er bostad under tiden – eller kanske byta bostad med någon annan som har hus dit ni ska. Numera finns många bra siter för både uthyrning och bostadsbyte som ger er möjlighet att sänka kostnaderna betydligt. 

Vilket drivmedel föredrar du?

Det billigaste och mest hållbara är förstås att köra fossilfritt, men har du inte den möjligheten finns andra smarta sätt att spara in på drivmedel. De flesta bensinbolag vill ha dig som kund och med ett medlemskort får du inte bara rabatt på bensin eller diesel, utan också andra inköp som spolarvätska och dricka. Kolla upp var det är billigast att tanka och planera din körning så att du kan ta dig dit. Blir drivmedel ändå din dyraste post kan du också använda ett betalningssätt där du kan dela upp betalningen eller få fakturan i efterhand. 

När kring-köpen drar iväg

När alla i bilen har låg blodsockernivå börjar kronorna ticka redan när du svänger in på macken. Längtan efter glass, godis, dricka eller korv gör lätt att det blir dyrt och att en del av semesterkassan ryker redan innan ni kommit fram till ert resmål. Förbered dig istället genom att ta med kaffe i termos, mackor, russin, frukt, chips eller godis att ha i bilen i en kylväska. På så sätt kan du spara många hundralappar på en fjortondagarssemester. 

Shoppa lokalt

Att låta familjen shoppa loss på loppis är oftast betydligt billigare än att ta dem till gallerian – och dessutom mer klimatsmart. Sverige är fullt av härliga second hand-butiker och loppisar längs vägen – och här finns mycket att upptäcka. Sök runt på nätet innan ni åker så du har koll på bra ställen att stanna. Stötta också lokala producenter av ostar, hantverk och annat som blir en del av semesterupplevelsen.  


Trevlig resa!


Källa: IDG, Reseguiden

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …