”Spara 90 procent av dina elkostnader!” Sant eller falskt?
PUBLICERAD 4/10/2022

”Spara 90 procent av dina elkostnader!” Sant eller falskt?

Energi & värme Företag på nätet utlovar stora besparingar med ”energisparboxar”. Men lita inte på reklamen – använd våra tips istället!

Många fasar inför vinterns elräkningar – med rätta. Då är det lätt hänt att greppa efter alla halmstrån som sträcks ut. Vilket tyvärr en del oseriösa företagare utnyttjar.

De flesta av er har nog sett reklam, framför allt i sociala medier, där olika elektroniska mojänger utlovar fantastiska besparingar. Var mycket skeptiska mot dessa uppgifter!

Nyligen gick Elsäkerhetsverket ut och varnade för energisparboxar, de kan ge en högre risk för brand- eller personskador:

”När elpriserna rusar iväg kommer det alltid finnas ett antal företag som vädjar till folks oro,” sa Per Samuelsson på Elsäkerhetsverket till SVT Nyheterna.

Tro inte på reklamen

Här har vi ett annat exempel: ”Voltbox ger dig möjligheten att spara upp till 90 % på din elräkning.” I reklamen kan vi också läsa oss till att ”… de stora elbolagen vill dölja den här apparaten för konsumenterna för gott”.

Stefan Svensson, som är forskare inom högspänning på forskningsinstitutet Rise, kommenterade Voltbox till tidningen Ny Teknik:

”Marknadsföringen är en bluff – produkten kan inte sänka elräkningen alls,” sa Stefan Svensson. Han hade motsvarande betyg för Voltplug och Kubie, liknande produkter.

Voltbox utlovar drastiskt lägre elförbrukning, se bilden. Men Stefan Svensson, forskare på forskningsinstitutet Rise, betraktar påståendena som en bluff.

Tro inte på reklamen

Medlemsmagasinet Villägarna har testat två produkter från Kubie, som utlovar sänkt elförbrukning. Den ena monteras i elcentralen, den andra direkt i vägguttaget.

Kubie ska sänka spänningsnivån, från 230V till 210V, och på det viset spara energi. Villägarna konstaterade att det inte blev någon besparing, tvärtom:

”Villaägarna avråder från att köpa någon av dessa varianter av energibesparingsprodukter. De höjer din energiförbrukning och dränerar bara din plånbok,” sa Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg.

Håll koll på elförbrukningen

De produkter som indirekt kan hjälpa dig att spara energi är olika typer av elmätare. De mindre varianterna kan sättas i ett vägguttag och på en liten skärm kan man se den aktuella energiförbrukningen.

Sådana här mindre elmätare kan kosta kring 300 kronor och fördelen är att man lär sig mer om olika apparaters energiförbrukning. Till exempel att ha olika laddare ständigt inkopplade. 

Vissa trådlösa fjärrströmbrytare som man sätter i vägguttaget, och styr via en app i mobilen, kan också mäta energiförbrukning. En av dessa är Shelly Plug S, kostar runt 300 kronor.

De mest användbara produkterna kräver inkoppling i elcentralen och kan visa elförbrukningen i realtid. Som regel använder de en app för detta, eller en sajt man ska logga in på. Flertalet har också möjlighet att slå av/på förbrukare eller schemalägga dessa.

Det handlar om en större slant att installera övervakning av elförbrukningen, via elcentralen. Men i gengäld ger de stora möjligheter att spara på elkostnaderna om man har timtaxa och kan styra till exempel varmvattenberedaren att värma upp vatten nattetid, istället för dagtid.

Stickproppen sparar inte el

Det finns en gammal skröna som brukar dyka upp när man diskuterar besparingar. Den går ut på att man kan spara ”massor” av el genom att vända stickproppen i ett eluttag.

En stickpropp har ju två ledare, en är nolla och den andra är fas. Strömmen går från fas till nolla.

Beroende på hur man sätter stickproppen från till exempel en TV så berättar skrönan att antingen så får apparaten ström fram till sin strömbrytare, eller så går strömmen genom apparaten och ”stannar” vid strömbrytaren på tillbakavägen.

Det här är en förenklad förklaring och de som tror på teorin kan skriva långa avhandlingar om olika typer av energiförluster som uppstår, beroende på hur man sätter stickproppen.

Man kan också skriva långa avhandlingar om varför skrönan är helt fel. Ett av argumenten är att energiförluster omöjligen kan uppstå om inte apparaten har en inkopplad jordning. Vilket de flesta apparater inte har idag (även om själva stickproppen är ”jordad”).

Skrönan om stickproppars position är alltså felaktig. Man sparar ingen energi på att vända en stickpropp. Inte heller spelar det någon roll säkerhetsmässigt hur stickproppen sitter.

Hur sparar jag el?

Om man gör en sökning på ”spara + el” så finns det massor av tips att läsa. Även Våra Hem har gjort en artikel som visar hur man kan sänka sin elförbrukning.

Beroende på hur man bor (lägenhet/villa) går det grovt att dela upp elförbrukningen på tre områden:

  • Uppvärmning, 50 procent
  • Varmvatten, 25 procent
  • Hushållsel, 25 procent

Störst besparing uppnår man genom att sänka inomhustemperaturen, minska förbrukningen av varmvatten och även användningen av hushållsel (torktumlare, tvättmaskin, ugn, med mera).

Läs mer om att spara el:

Hjälp – min elräkning skenar! Vad gör jag?