Slipp nyckel – 3 smarta lås till ytterdörren
PUBLICERAD 26/8/2021

Slipp nyckel – 3 smarta lås till ytterdörren

Bygg & renovera En nyckel som tappas bort kan ställa till stora problem, men idag finns många smarta lösningar för att kunna öppna din ytterdörr utan krångel. Lås upp på distans, eller lämna en tillfällig kod när du behöver hjälp i hemmet. Kodlås, appar eller brickor – vad passar dig?

Kodlås

Ett klassiskt kodlås är en vanlig lösning när du vill ha ett beprövat lås. Du kan antingen öppna dörren med hjälp av en kod, eller låta användarna öppna med en bricka. Vill du ha extra hög säkerhet kan du kombinera bricka tillsammans med en förvald kod och många modeller har också en modul som gör att du kan koppla larmet direkt till låset. Barnen slipper komma ihåg sin nyckel, du kan släppa in kattvakten tillfälligt och har även möjlighet att låsa upp med din smartphone. Ska du hyra ut din bostad eller dela den med andra är det extra praktiskt med individuella koder. 

Glue Smart Lock

Med ett smartlock behöver du bara byta ut det inre vredet på dörren, vilket gör det både smidigt att montera och osynligt utifrån. Här saknas kodpanel, men du öppnar enkelt låset med hjälp av din mobil eller Apple Watch – eller med de vanliga nycklarna eftersom låskolven sitter kvar. Du kan dela digitala nycklar och se exakt när vänner och familj kommer och går. Dessutom behöver du aldrig mer oroa dig för att du glömt att låsa, eftersom dörrstatusen syns i appen. 

Danalock

Danalock monteras genom att ta bort den inre vredet på låset och montera det där. Det trådlösa systemet har stöd för både blutooth och Z-wave så att du kan styra det via mobilen eller koppla ihop det med ditt smarta hem via Home Assistant, Fibaro, Tellstick, Homey eller annat system. 

Vad kostar det?

Ett smart lås som du sätter i din ytterdörr kostar mellan 1 000 – 7 000 kronor. Därtill kan det också komma kostnader för uppkoppling, tillbehör och tillvalstjänster. Men med tanke på att en borttappad nyckel och en inkallad låssmed som kallas till platsen kan bli betydligt dyrare, kan det mycket väl vara värt investeringen.

 

Källa: IDG, Konsumentplus 

Mer om Bygg & renovera
Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Bygg & renovera

Oavsett vilka projekt du startar i hemmet så krävs mätverktyg. I den här guiden ska vi tipsa om vad som behövs och hur du använder verktygen. Bäst av allt – …

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Bygg & renovera

Det är kul att måla och ännu roligare när resultatet blir riktigt bra. Men det är lätt att göra fel och här får du värdefulla tips för att kunna lyckas …

Attefallshuset – din nya inkomstkälla eller hobbyverksamhet?
Attefallshuset – din nya inkomstkälla eller hobbyverksamhet?
Bygg & renovera

Vill du ha mer utrymme? En extra plats att använda som gäststuga, kontor eller kanske träningsrum, bastu eller båthus? Då är attefallshus det perfekta valet för dig. Och det bästa …