Skydda dina växter mot vårsolen
PUBLICERAD 8/1/2024

Skydda dina växter mot vårsolen

Trädgård Snart är våren här med efterlängtad värme och sol. Men glöm inte att vårsolens strålar kan vara skadliga för dina barrväxter och andra vintergröna växter, särskilt om nätterna fortsatt är kalla.

Städsegrön eller vintergrön?

Ofta säger vi vintergrön om alla växter som är gröna genom vintern men det är egentligen inte helt korrekt. Kanske har du hört talas om städsegröna växter? Vi börjar med att reda ut begreppen.

Vintergröna växter tappar sina löv under sen vinter eller tidig vår. Hit räknas t.ex. vintergrön liguster och avenbok (vars bruna blad sitter kvar genom vintern).

Städsegröna växter däremot behåller sina barr eller blad året om och de byts i stället ut var 3–4 år, men aldrig alla blad samtidigt. Hit räknas t.ex. lagerhägg, buxbom, rhododendron och de flesta barrväxter som exempelvis tuja, ädelcypress och idegran.

Se upp för tjältorka

När temperaturen stiger och värmer upp jorden vaknar växterna från sin vintervila och börjar avdunsta. Är det då fortfarande tjäle i marken kan växten inte ta upp det vatten den behöver och det kan resultera i torkskador med bruna blad/barr. Tyvärr syns detta inte alltid på en gång utan växten kan ha kvar energi nog för att se grön ut ända till våren då den plötsligt torkar.

Vilka växter behöver skyddas?

Det är extra viktigt att skydda dina städsegröna växter när dom är nyplanterade och närmsta åren därefter. Detta eftersom rötterna fortfarande är ytliga. När växten har etablerat sig har rötterna oftast letat sig ner på tjälfritt djup.

Så här gör du

Se till att vattna ordentligt innan vintern. Det kan även vara bra att lägga ett luftigt täcke med exempelvis löv eller granris runt växten för att hindra att tjälen går djupt.

Om växterna inte har naturlig skugga kan du hjälpa till att skydda med t.ex. fiberduk, juteväv eller granris. Dessa material låter ljuset sippra igenom men minskar intensiteten av direkt solljus.

Att bädda in dina växter redan under hösten kan verka som en bra idé, men det kan skapa ett fuktigt och varmt mikroklimat som uppmuntrar till sjukdomar och skadedjursangrepp. Kom ihåg att det är vårsolen du vill skydda dina växter mot, inte vinterkylan!

Februari brukar vara en bra tid men håll koll på väder och temperatur där du bor, det är stor skillnad på vintrarna i vårt avlånga land.

Mer om Trädgård
Kallså sommarblommor och grönsaker med naturen som förebild
Kallså sommarblommor och grönsaker med naturen som förebild
Trädgård

Kallsådd innebär helt enkelt att du sår i kall jord och låter naturen bestämma när det är dags för plantan att vakna till liv. Resultatet blir stadiga och knubbiga plantor …

Grönt och gott med en gurkgardin
Grönt och gott med en gurkgardin
Trädgård

Att bara kunna gå till fönstret och skörda egna gurkor är en underbar känsla. Mer närodlat än så blir det knappast. Och smaken slår köpegurkan alla dagar i veckan.

Från rockhängare till grenkrage – så beskär du träd och buskar korrekt
Från rockhängare till grenkrage – så beskär du träd och buskar korrekt
Trädgård

Det absolut viktigaste vid all beskärning är att du lägger snittet korrekt och att du använder rena och vassa verktyg. Ha koll på grenkragen och lämna inga rockhängare.