Se inte rött när du köper vitvaror
PUBLICERAD 1/9/2020

Se inte rött när du köper vitvaror

Bygg & renovera Dags att flytta, renovera köket eller bara uppdatera någon vitvara som sjunger på sista versen? Då har du kommit rätt. Här kommer några smarta tips som gör att du kan undvika de vanligaste fallgroparna och onödiga kostnader.

Dags för ny ugn?
Börja med att fundera över exakt vad du använder din ugn till idag. Den som bakar mycket bör förstås välja en ugn som klarar detta galant, medan den som är älskar att grilla kött hellre bör fokusera på finesser för just detta.

Många av de ugnar som säljs idag är varmluftsugnar med flera olika värmelägen. För de hem som har ett mer vardagligt behov räcker dessa alldeles utmärkt. Kika dock noggrant på energieffektivitet – ugnar drar mycket energi. När det gäller kvalitet ska en bra ugn hålla länge och vara värd sitt pris.

När det gäller placering är ugnen oftast bäst att ha i arbetshöjd. Men om du inte använder ugnen så ofta är det oftast mest ekonomiskt att köpa en spis med både häll och ugn.

Byta ut spishällen?
Om du lagar normalt mycket mat under veckorna behöver du troligen inte den mest avancerade spishällen. Välj istället en häll av hög kvalitet som håller i längden men med färre funktioner. Är du gourmand bör du däremot satsa på en riktigt bra spishäll. En extra bred häll kan till exempel vara både praktiskt och en njutning när du står framför grytorna.

Gas, el eller induktion då? En smaksak, men även en fråga om ekonomi. Vill du ha en gasspis men bostaden saknar gas kan naturligtvis denna installation kosta en del. Och du, glöm inte att en induktionshäll också kräver rätt kastruller och pannor.

Renare disk med ny diskmaskin?
De flesta familjer, stora eller små, brukar älska sin diskmaskin när de väl investerat i en. Storleken har stor betydelse här, tänk på att tallrikarna verkligen ska få plats i maskinen och att den är anpassad efter just din familjs vanor. 

Ibland kan det dock vara smart att satsa på en smalare diskmaskinsmodell. För ett mindre hushåll, eller det lite mindre köket, kan det vara smidigt med en nättare maskin. Tänk också på att diskmaskinen har sin plats nära vasken. Då blir det enklast att skölja av tallrikar och kastruller inför disken.

Ha is i magen när du köper ny frys
Glass i stora lass? Egen skörd av nyplockade blåbär? Eller bara fredagens kyckling? Alla har olika behov när det gäller val av frys. Bor du i villa kan även en frysbox vara ett alternativ. Denna drar mindre energi än att ha alla varor i en enda stor frys, eftersom denna inte öppnas lika ofta. Det kan då räcka med en mindre modell. Kanske integrerad med kylen i köket?

I ett mindre hushåll kan kombinationen kyl/frys vara det mest ekonomiska alternativet. Du sparar även på utrymmet, vilket kan vara smart särskilt i det lilla köket. Sist men inte minst, en mindre frys drar också mindre energi – och du får pengar över till annat. 

Dags för ny kyl?
Kylen kan vara värd att satsa på, både vad gäller energieffektivitet och vad gäller design och utseende. Du som storhandlar en gång i veckan bör satsa på en rejäl kyl, medan singelhushållet ofta klarar sig med en betydligt mindre modell. Glöm inte heller att varje kubikdecimeter som ska hållas kall också kostar i energi.

 

Källa: dinbyggare.se

Mer om Bygg & renovera
Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du
Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du
Bygg & renovera

Ser din vägg med tavlor alldeles hopplös ut? Det går att fixa med några enkla stilregler som hjälper dig att hitta rätt harmoni. Och sen behövs bra verktyg, förstås!

Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Bygg & renovera

Oavsett vilka projekt du startar i hemmet så krävs mätverktyg. I den här guiden ska vi tipsa om vad som behövs och hur du använder verktygen. Bäst av allt – …

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Bygg & renovera

Det är kul att måla och ännu roligare när resultatet blir riktigt bra. Men det är lätt att göra fel och här får du värdefulla tips för att kunna lyckas …