Så väljer du (rätt) växter till din trädgård
PUBLICERAD 24/1/2024

Så väljer du (rätt) växter till din trädgård

Trädgård När du köper växter till din trädgård är det oftast en investering för en lång tid framöver. Och det finns några saker som är viktiga att tänka på för att lyckas.

Text: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Rätt växt på rätt plats

Du hittar jättefina växter till trädgården och vill köpa direkt – men vänta lite. Ta först reda på vad växten behöver i form av ljus, fukt, jord och vind. Passar det inte? Då kanske du istället ska leta efter en annan, fin växt som är bättre lämpad för din trädgård.

Det är lätt att välja växter efter utseendet, men innan du köper hem din växt så ta reda på vad den behöver för att växa och frodas. Kan du erbjuda detta i din trädgård? Ett bra sätt är också att titta på vad grannarna har i sina trädgårdar som trivs bra.

Växternas härdighet

När du väljer en växt behöver du ta reda på hur härdig den är, det vill säga du behöver ta reda på om den kommer att överleva vintern där du bor. Härdigheten för växter beskrivs olika beroende på vilken typ av växt det är.

Träd, buskar, rosor, fruktträd, klängväxter

För vedartade växter har Riksförbundet Svensk Trädgård tagit fram en zonkarta som referens för vilka växter som klarar vintern där man bor.

Här kan du se vilken odlingszon din trädgård tillhör

För att veta om din nyinköpta ros kommer att överleva vintern är det bra att ha koll på vilken zon den klarar och i vilken zon du bor.

Ju högre zontal som anges på en växt, desto härdigare anses den vara. Men kom ihåg att detta bara är en vägledning, i en trädgård kan det finnas flera olika faktorer som påverkar växtens härdighet. 

Perenner

För perenner är det viktigare hur det ser ut under mark än var i landet eller i vilken zon du bor i. Perenner vissnar ner på hösten och övervintrar under markytan. Perenner.se har tagit fram en beskrivning som används i handeln: 

A = Övervintrar pålitligt
B = Övervintrar vanligtvis
C = Övervintrar ibland
D = Övervintrar inte

En väldränerad jord där fukt inte blir stående ökar övervintringsförmågan. Står det en asterisk* efter övervintringsbokstäverna A-C så betyder det att växten behöver ett väldränerat läge.

Men det går att förbättra förutsättningarna för hur väl dina perenner klarar av att övervintra. Exempelvis genom att plantera i upphöjda, väldränerade bäddar.

Klipp inte ner dina perenner på hösten utan låt de vissnade stjälkarna och bladen vara kvar som ett skydd mot kyla och regn. Du kan även täcka med ett lager organiskt material som löv, granris eller halm på hösten för att skydda rotsystemet.

Röd solhatt
Echinacea purpurea 'White Swan' 
En perenn som har sitt ursprung i den Nordamerikanska prärien med härdighet B* vilket betyder att den vanligtvis övervintrar i väldränerat läge. Här kan du öka chanserna för att den tittar upp igen nästa vår genom att följa tipsen ovan.

Undvik sjukdomar och skadedjur

Välj i möjligaste mån sorter som är framodlade för att vara motståndskraftiga mot de vanligaste sjukdomarna. För buskar, träd och klängväxter finns även kvalitetsmärkningen E-planta. Detta innebär att växten är anpassad till vårt klimat, producerad i Sverige och är frisk och livskraftig. Med en planta som är anpassad till våra vintrar minskar risken för frost- och vinterskador som ofta är en inkörsport för svampsjukdomar och insekter.
 

Mer om Trädgård
Kallså sommarblommor och grönsaker med naturen som förebild
Kallså sommarblommor och grönsaker med naturen som förebild
Trädgård

Kallsådd innebär helt enkelt att du sår i kall jord och låter naturen bestämma när det är dags för plantan att vakna till liv. Resultatet blir stadiga och knubbiga plantor …

Grönt och gott med en gurkgardin
Grönt och gott med en gurkgardin
Trädgård

Att bara kunna gå till fönstret och skörda egna gurkor är en underbar känsla. Mer närodlat än så blir det knappast. Och smaken slår köpegurkan alla dagar i veckan.

Från rockhängare till grenkrage – så beskär du träd och buskar korrekt
Från rockhängare till grenkrage – så beskär du träd och buskar korrekt
Trädgård

Det absolut viktigaste vid all beskärning är att du lägger snittet korrekt och att du använder rena och vassa verktyg. Ha koll på grenkragen och lämna inga rockhängare.