Guide: Så väljer du rätt gräsklippare
PUBLICERAD 3/8/2022

Guide: Så väljer du rätt gräsklippare

Trädgård Hur komplicerad tomt har du? Vad har du för budget? Vad är det mest miljövänliga alternativet? Det finns mycket att tänka på innan du ska investera i en ny gräsklippare.

Kolla in de olika alternativen innan du slår till; självgående robotklippare, batteridriven, bensindriven eller kanske en eldriven gräsklippare med sladd?

Självgående robotklippare 

Den självgående robotgräsklipparen är det smidigaste alternativet som gör jobbet åt dig. Utan att du behöver lägga tid eller komma ihåg när du klippte senast.

Robotgräsklipparen klipper lite och ofta vilket gör att du slipper kratta och göda lika ofta. Priserna varierar mycket mellan olika robotgräsklippare. Som vanligt får man ofta vad man betalar för.

Ett tips i sammanhanget kan vara att vänta till hösten eller vintern, då reas ofta de ”gamla” modellerna ut och det kommer nya till nästa säsong. Numera finns det gott om tester på nätet av robotgräsklippare, läs innan du fattar ditt beslut.

Du kan välja mellan både enklare och mer avancerade robotgräsklippare men gemensamt för dessa är att du nästan alltid kan styra via en app i din smartphone.

Flertalet robotgräsklippare behöver en fysisk ”gräns” för sin klippyta, vilket ofta består av en speciell begränsningskabel. Räkna med att det både kostar en slant och tar en del tid innan du får begränsningskabeln på plats runt gräsmattan.

Eldriven-, bensindriven- och batteridriven gräsklippare

För dig som har en större gräsmatta kan en eldriven eller bensindriven gräsklippare vara ett bra val. De batteridrivna brukar ha en begränsad räckvidd och då får man ofta planera in en eller två laddningar innan hela gräsmattan är klippt.

Bensinmaskinen är bra om du har större ytor med mycket sly där det behövs en mera kraftfull gräsklippare. Den upplevda skillnaden i styrka mellan en bensindriven och batteridriven klippare kan vara mycket stor.

Den bensindrivna slipper du förstås även ladda, har lång användningstid och kan täcka större ytor. En bensindriven klippare saknar helt avgasrening och är inte ett dugg bränslesnål – jämfört med din personbil. 

Ett bra sätt att förbättra både avgasutsläpp och hälsorisker är att tanka med alkylatbensin. Lite dyrare, men mycket bättre utsläpp. Har du en bensindriven motorsåg ska du absolut använda alkylatbensin.

Bäst för miljö och hälsa

Fördelen med en eldriven eller batteridriven klippare är att dessa är mycket snällare mot miljön än en som drivs med bensin.

Medan den eldrivna gräsklipparen har sladd, kan den batteridrivna vara ett smidigare alternativ. Risken är uppenbar att man förr eller senare klipper av sladden …

För dig som vill ha lite mer motion på köpet rekommenderas handjagaren, som dessutom är billigast. Perfekt för dig som har en lite mindre trädgård eller gräsplätt som behöver klippas. 

All in one – åkgräsklippare!

Har du en väldigt stor gräsmatta brukar det löna sig att köpa en åkgräsklippare. Man får inte samma motion, men det är väldigt bekvämt och blir lite roligare att klippa.

Åkgräsklippare finns i flera utföranden. De lite mer avancerade (och mer kostsamma) kan du dessutom använda till vintersäsongens snöröjning, transport, renhållning, uppsamling av trädgårdsavfall och mycket mer.