Så lyckas du hålla poolvattnet kristallklart
PUBLICERAD 20/7/2022

Så lyckas du hålla poolvattnet kristallklart

Aktuellt En pool är en skön lyx och vem vill inte kunna ta ett svalkande dopp därhemma? Men du vill förstås se till att vattnet är fräscht och klart. Med dessa enkla steg håller du ordning på härligheten.

AV: CHRISTIAN KÖRNER

Om du tillhör de lyckligt lottade som har egen swimmingpool är det fyra saker du ska tänka på. För hur än gärna man vill det så sköter den inte riktigt sig själv.

Kontroll av ph-värdet

Poolvattnets ph-värde är av yttersta vikt för vattenkvaliteten och badande. Det påverkar nämligen både vattenbalansen och desinfektionen. Det första och viktigaste steget är alltså att mäta pH-värdet. Det ska ligga mellan 7,0 och 7,4. Vid för högt pH-värde kan hud och ögon bli irriterade och desinfektionsmedlets effekt minskar. Om pH-värdet är för lågt blir desinfektionsmedlet istället aggressivt för både pool och människor. Så se till att det håller rätt nivå.

Desinficera vattnet

Poolvattnet är ett favorittillhåll för småpartiklar, smuts, sporer och bakterier. Eftersom bakterier förökar sig snabbt måste man tillsätta klor för att desinficera och motverka tillväxten. Bäst är det om klorvärdet i poolvattnet är 1–1,5 ppm (mg/l). För att hålla badvattnet rent och hygieniskt behöver du därför regelbundet tillsätta klor. Mängden beror på temperatur och hur många som använder poolen. Kort förklarat kan man säga att varmare vatten och fler badande kräver mer klor.

Vid nypåfyllning av poolvatten eller om vattenkvalitén är tveksam måste en chockbehandling genomföras. Då tillsätter man en högre dos desinfektionsmedel för att döda algerna och rensa vattnet från övrig lort. Avvakta sedan två dygn och kontrollera med en mätning att klorvärdet ligger inom det idealiska området. Det innebär 1–1,5 ppm (mg/l).

Klarna

Grumligt vatten vill ju ingen ha. Det ska vara turkost som i en resebroschyr. Därför måste du tillsätta klarningsmedel som ger ett klart och härligt vatten samtidigt som medlet motverkar beläggningar i poolen. Klarningsmedlet är flytande och ska därför blandas i ett spann vatten innan det hälls i.

Flocka vattnet

Om vattnet är grumligt så beror det på flytande smutspartiklar. Dem kan du få bukt med med hjälp av såkallad flockning. Flockningsmedlet drar till sig smutsen och bildar klumpar som fångas upp av sandfiltret eller sjunker till botten. Där kan det sugas upp av pooldammsugaren, och vips är allt kristallklart igen!

Flockningsmedel kan användas då och då och för att hålla vattnet fräscht. I pooler med filterpatron ska flockningsmedel bara användas i begränsad omfattning. Annars kan filterpatronen becka igen.