Så här väljer du bäst bubbel och champagne till nyårsfesten
PUBLICERAD 28/12/2023

Så här väljer du bäst bubbel och champagne till nyårsfesten

Inspiration Nyårsafton är snart här men vad ska man bjuda på att dricka? Och när ska champagnen öppnas? Vi tipsar hur du kan bubbla till det på nyår och vilka mousserande viner som passar bäst vid kvällens olika tillfällen.

Kvällens början

Inled kvällen med det godaste mousserande vinet och berätta gärna några detaljer om smak och ursprung. Den lyxiga välkomstdrinkens fina arom blir ett naturligt samtalsämne för gästerna. Vid tolvslaget har dina smaklökar redan utsatts för smaker från både mat och vin, då uppskattas inte bubblets fina nyanser på bästa sätt.

Till förrätt

Det brukar ofta bjudas på lätta, salta förrätter så som snittar med exempelvis räkor, löjrom, crème fraîche och/eller dill. Dessa rätter kompletteras bäst med en torr champagne med fruktiga toner.

Till huvudrätt

Det serveras ofta fler och starkare smaknyanser till huvudrätt, vilket kräver en kraftigare champagne med mer smak. Äter du kött är en roséchampagne att rekommendera, då den är mer intensiv med toner av frukt.

Till efterrätt

Oftast serveras en sötare dessert och till det passar en halvsöt (demi-sec) champagne bäst, där champagnens fruktighet får möta efterrättens sötma.

Till tolvslaget

När tolvslaget är kommet behöver inte den finaste champagnen tas fram, här kan ett prisvärt mousserande vin vara perfekt för en skål – ett friskt, fruktigt bubbel till ett bra pris uppskattas av många!

Lagom temperatur

Mousserande drycker serveras med en lägre temperatur, lägre än exempelvis rödvin (16–18 grader). Men de bör inte vara för kalla, då försvinner en del av den goda aromen. Runt 6–12 grader ska man sikta på, men för riktigt fin champagne bör du ligga i den övre delen av skalan. 

För den bästa upplevelsen

Mousserande viner som har genomgått en andra jäsning på flaska smakar bättre om de ligger i en magnumflaska. Detta beror på att luften i flaskhalsen är lika stor som i en vanlig flaska, men volymen är dubbelt vilket ger en långsammare utveckling. Och det är just luften i flaskhalsen som påverkar mognadsprocessen mest. Kanske värt att tänka på till kvällens första, och mest uppskattade, skål?

Bra att tänka på

Kom ihåg att tänka på dem som inte dricker alkohol – ibland vet man inte i förväg om någon väljer att avstå från procenthaltiga drycker, så ha alltid ett eller flera alkoholfria alternativ på kylning.

Lista på lämpliga mousserande viner

För att göra besluten enklare för dig har vi spanat in de bästa bubbeltipsen till nyårsfesten:

Prisvärt: Casalforte Prosecco Extra Dry (Nr 7720), Pris: 94 kr, Italien
Champagne: Louis Roederer Brut Vintage, 2015 (Nr 76510), Frankrike
Till förrätten: Pol Roger Brut Réserve (Nr 7549), Pris: 499 kr, Frankrike
Till huvudrätten: Bollinger Rosé (Nr 7755), Pris: 669 kr, Frankrike
Till tolvslaget: Rotari Brut Riserva, 2017 (Nr 7567), Pris: 129 kr, Italien
Alkoholfritt: Richard Juhlin Non Alcoholoc Blanc de Blancs (Nr 1915), Pris: 89 kr, Frankrike

Förhoppningsvis har vi gjort nyårsskålen lite enklare att planera. En bubblig kväll förtjänar att avnjutas väl – av alla smaklökar!

 

Fler artiklar i samma ämne:


Därför har du alltid druckit champagne ur fel glas

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …