Så får du enkelt ut en avbruten nyckel ur låset
PUBLICERAD 17/1/2022

Så får du enkelt ut en avbruten nyckel ur låset

Inspiration Det har hänt de flesta av oss – att plötsligt stå där med bara en halv nyckel i handen och en avbruten nyckel i dörrlåset. Vill du undvika att ringa en dyr låssmed för att få ut den kan du först prova att få ut nyckeln själv – så här gör du:

Självklart är låssmeder proffs på sin sak och om du verkligen inte får ut nyckeln ska du givetvis slå en signal till en sådan, men ofta är olyckan framme på tider då det är jouravgift och du kanske vill slippa en dyr räkning. Då kan du prova några enkla knep för att lirka ur nyckeln ur låset själv. 

Smörj låset med olja

Om du ser en bit av nyckeln sticka ut ur låset är faran inte så stor – då kan du använda lite olja och smörja – gärna en olja med ett smalt rör som gör det enklare att spreja. Ta mycket olja och försök få in den mellan nyckeln och cylindern – sedan försöker du få fatt i nyckeln med en tång för att kunna dra den ut ur låset. 

Listig med klister

Ett annat – och ofta mycket framgångsrikt knep – är att prova att stryka på lite klister på den andra nyckelhalvan. Sedan kan du prova att sticka in den i låset och vänta en stund. När klistret torkat lite kan du prova att dra ut det som är kvar. (Obs, ha inte för mycket klister – då finns risk att hela nyckeln fastnar). 

När inget annat hjälper

Fungerar inget av knepen ovan kan du prova att ta fram ett sticksågsblad – det vill säga ett metallblad med mycket fina tänder. Ta sedan hjälp av en tång för att klippa av bladet så att änden får tänder som bildar en sågtand som du kan använda som krok längst ut. Tryck in bladet i låset med hjälp av sågtänderna åt ditt håll – då fungerar sågbladet som en fiskekrok och du kan försöka dra ut nyckeln genom att föra sågbladet fram och tillbaka. När du väl får grepp om nyckeln – ja då glider den ut – och du slipper slå en signal till låssmeden. 

Bonustips!

En extranyckel är alltid bra att ha. Kanske kan du ha den hemma hos en förälder eller vän, eller i en box med kodlås som sitter i garaget eller något annat säkert ställe. Lycka till!

Tips när din avbrutna nyckel fastnat i låset:

  1. Prova smörja låset med olja
  2. Klistra ihop nyckeln och dra
  3. Använd metallsåg som ”fiskekrok”
  4. Hjälper inget? Ring din låssmed

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …