Så får du dina snittblommor att hålla längre
PUBLICERAD 8/11/2021

Så får du dina snittblommor att hålla längre

Inspiration Att komma hem med en vacker bukett snittblommor från trädgården eller blomsterhandeln är härligt och skapar genast en hemtrevlig känsla inne. Men hur får du blommorna att hålla så att du får njuta av dem så länge som möjligt? Här kommer några enkla knep.

Klipp eller snitta dina blommor

Börja med att klippa stjälken så att blomman får en ny snittyta – då har stjälken lättare att ta upp näringsämnen ur vattnet. Genom att klippa eller snitta blommorna i en vinkel får de också mer yta att ta upp vattnet med. Snitta igen efter några dagar så förlänger du livstiden. 

Klipp bort blad 

Sätt blommorna i vatten så snart som möjligt och klipp bort alla blad som är under vattenytan. Lämnas blad och löv under vattnet ruttnar de snabbt och bildar bakterier, vilket gör att blomman vissnar snabbare. 

Fyll med rätt vattentemperatur

Många gör misstaget att placera snittblommorna i kallt vatten för att hålla dem fina länge, men blommor tycker mycket om värme och behöver det för att kunna växa. En vattentemperatur mellan 37- 44 ° C är idealiskt. 

Tillsätt socker, citron och vinäger

Dina blommor behöver extra näringsämnen, men har du inte fått med något medel från affären kan du också prova att lägga i lite socker – cirka en och en halv tesked per liter vatten. Sockret ger växten näringsämnen, men skyddar tyvärr inte mot bakterier – därför är det bra att kombinera med en tesked vinäger. Några droppar citronsaft kan ytterligare hjälpa till att bekämpa bakterier och få dem att hålla längre. 

Placera på en sval plats

Det är lätt hänt att vilja placera vasen i fönstret, men kom ihåg att se till att snittblommorna inte utsätts för direkt solljus eller värme. Sätt dem därför inte i solen eller precis ovanför ett värmeelement – välj hellre en sval plats i ditt hem.

Hårsprays-tricket

Vill du få blommorna att se fina ut kan du använda tricket med hårspray. Spraya på undersidan av bladen så ser blomman fräsch ut samtidigt som den stärker sina blad och håller längre. Tycker du hårspray känns för drastiskt, prova att spraya dem med vatten någon gång om dagen. 

Byt vatten ofta

Varannan eller var tredje dag kan det vara bra att byta vatten i vasen så att du slipper bakterier som bildas och angriper dina snittblommor. Vasen bör alltid vara ren, så passa på att diska ur samtidigt så får du en bukett som håller länge. 
 

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …