Så bygger du ett sommaruterum
PUBLICERAD 8/8/2022

Så bygger du ett sommaruterum

Trädgård Om du är sugen på att komplettera kåken med ett uterum kan själva byggnationen rivas av på en vecka. Men det är förstås mer som ska till för att ro projektet i hamn.

AV: CHRISTIAN KÖRNER

Det första du ska göra är att söka bygglov. Hur lång tid kommunen tar på sig för att fatta beslutet varierar. Men det kan ta uppåt två månader, så var ute i god tid. När du väljer uterumsmodell beror väntetiden på om du kör en populär standardvariant som finns på hyllan  eller en specialare som kan dröja ett par veckor extra.

Redan vid beställningen är det klokt att ta kontakt med hantverkare. Om du inte tänker göra jobbet själv alltså. De är ofta uppbokade i flera månader så det gäller att vara på hugget direkt. Och är man inte van vid hemmaprojekt kan det kännas tryggt att gå igenom hur och vad som ska göras med ett proffs.

Att gjuta en platta och ställa uterummet på tar runt två veckor. Om det ska placeras på ett färdigt trädäck går det på halva tiden.

Glöm inte att du behöver måla stommarna innan montering. Åtminstone grundmåla. Sista rundan kör du när allt är på plats. Då blir det bäst. Exakt vad kostnaden för hantverkare går för är svårt att säga. Men du får räkna med 35–40 000 efter rotavdrag.

Mer om Trädgård
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …

Lavina är Årets pelargon 2024
Lavina är Årets pelargon 2024
Trädgård

Med sina täta blomställningar i vackra toner av violett, som för tankarna till ljus lavendel, tar Lavina hem titeln Årets pelargon 2024.

Parkslide – från exotisk nykomling till ett stort problem
Parkslide – från exotisk nykomling till ett stort problem
Trädgård

Parkslide är en växt som du inte vill ha i din trädgård. Men om du har det är det viktigt att du inte gör något förhastat – då kan du …