Så blir du av med getingplågan
PUBLICERAD 21/4/2021

Så blir du av med getingplågan

Trädgård Egentligen är getingar nyttiga som både pollinerar växter och äter skadeinsekter. Men har du ett bo under taknocken är det förstås inte så roligt. Så här får du kontroll på de gulsvarta krypen.

Ta reda på fakta

Getingar sticker sällan utan anledning, men när det ändå sker kan det göra rejält ont. Läs på om deras bon, beteende och vad som får dem att sticka. Då minskar du risken för att råka ut för obehagliga överraskningar.

Sött och kött är getingarnas favorit

Täck över all mat som står ute. Det gäller även dricka och glas. Ett smart trick är att lägga en tallrik med sylt en bit bort från middagsbordet. Det drar till sig getingarna och ni får en större chans att slippa dem medan ni äter.

Förhindra bobyggen

Olika arter bygger olika bon. Men oavsett vilket är det inte många som vill ha getingar under takutsprånget eller i friggeboden. Tur då att det finns ett riktigt bra sätt att få dem att välja en annan plats för bobygget. Gör helt enkelt en attrapp av ett getingbo och häng upp på lämpligt ställe. Getingar är revirhävdande och uppfattar de platsen som upptagen finns det goda chanser att de håller sig borta. 

Spana efter bon tidigt

Kolla redan på våren efter getingbon. Då har de inte hunnit växa sig så stora och är lättare att plocka bort. Ofta byggs bona i håligheter i väggar och träd men även i fågelholkar och under tak. Getingar försvarar sina bon ilsket så du gör klokt i att inte peta eller spruta vatten på dem.

Lura getingarna att flytta

Att försöka flytta på ett stort getingbo är inte att rekommendera. För getingarna kommer gå till attack. Men det finns getingmedel man kan spruta på boet så flyr getingarna. Medlen gå att köpa men man kan även blanda själv.

Ta bort getingbon

Anlita alltid proffs när det handlar om stora bon. För tiotusentals getingar kan ge sig ut för att försvara sitt hem. När det gäller mindre bon så kan man plocka bort dem tidigt på våren, gärna på kvällen då getingarna är inaktiva. Under vintern dör alla getingar utom drottningen så då är det riskfritt att rensa bort ett bo.

Rensa bort all fallfrukt

Fallfrukten kommer jäsa och skapa en doft som getingarna gillar. Av samma anledning gillar de öl och vin. Så se till att plocka bort lockelserna.

När du får en geting under kläderna

Det är såklart obehagligt, men med lite is i magen brukar det gå bra. Lyft på plagget så ser getingen ljuset och hittar ut själv. I regel sticker de inte om du inte klämmer på dem.

Kläm aldrig på en geting

Du kan vifta bort en geting utan den försvarar sig. Se bara till att inte klämma den för då kommer den svara med ett smärtsamt sting. I närheten av ett bo ska du dock undvika att ens vifta. Då riskerar du nämligen att reta upp hela högen.

 

 

 

 

Mer om Trädgård
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …

Lavina är Årets pelargon 2024
Lavina är Årets pelargon 2024
Trädgård

Med sina täta blomställningar i vackra toner av violett, som för tankarna till ljus lavendel, tar Lavina hem titeln Årets pelargon 2024.

Parkslide – från exotisk nykomling till ett stort problem
Parkslide – från exotisk nykomling till ett stort problem
Trädgård

Parkslide är en växt som du inte vill ha i din trädgård. Men om du har det är det viktigt att du inte gör något förhastat – då kan du …