Så avgör mäklaren vad din bostad är värd
PUBLICERAD 2/3/2021

Så avgör mäklaren vad din bostad är värd

Inspiration Ska du sälja eller lägga om lånen på huset kan det vara bra att göra en värdering. Det här tittar mäklaren på.

Värderingen görs genom att du och mäklaren går igenom huset tillsammans och att du får berätta om eventuella renoveringar som gjorts. Sen brukar du få tips om enkla åtgärder som kan göras för att öka värdet. Det brukar ta en timme och går du i säljtankar får du en offert.

Marknaden påverkar

Marknadsläget är avgörande när värdet på ditt hus beräknas. Hur många liknande bostäder har sålts i området och till vilket pris? Hur ligger räntorna och hur ser utbudet ut? Allt spelar in när mäklaren ska bedöma vad villan är värd idag.

Lägets betydelse

Läget har förstås påverkan på värdet. Generellt kan man säga att hus som ligger i eller nära storstäder betingar ett högre pris än motsvarande på mindre orter. Vacker natur, sjöutsikt och goda kommunikationer är också positivt.

Storleken och skicket

Självklart är ett större hus värt mer än ett mindre. Likaså är skicket viktigt. Många sovrum, fina badrum och renoverade kök drar upp värdet. Även en välskött trädgård och ett effektivt uppvärmningssystem kan attrahera. 

Så kan du påverka

Det finns en del du kan göra för att intrycket av huset ska bli godast möjligt hos mäklaren. Se till att det är välstädat och ha ordning i garaget. Om något är trasigt eller slitet kan det vara värt att fixa till. En fräsch fasad och ett tvättat tak är också bra liksom lite enkel homestyling. 

Tänk på att det krävs en omfattande värdering om du vill lägga om dina bolån. Det kan bara göras vart femte år.

 

KÄLLA: VILLALIVET

 

 

 

 

 

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …