Så använder du din motorvärmare smartast
PUBLICERAD 26/2/2021

Så använder du din motorvärmare smartast

Energi & värme En riktig vinter med snö och kyla är drömmen för många, men knappast för el- och bränsleförbrukningen. Med en motorvärmare ser du till att spara på drivmedlet, men se till att du gör det rätt – fel använd kan den bli en riktig förlustaffär.

Att använda motorvärmare är ett enkelt sätt att hjälpa miljön – och samtidigt spara en slant i plånboken. En bil som varmstartas kan minska sin bränsleförbrukning med upp till en deciliter jämfört med en som kallstartas. Kallstarter påverkar också miljön eftersom en kall motor släpper ut fler mängder miljö- och hälsoskadliga ämnen – ofta nära hemmet.

När temperaturen kryper nedåt

Hur länge du behöver ha din motorvärmare på beror på utomhustemperaturen. Vid temperatur kallare än -15 bör motorvärmaren slås på 1,5 timmar innan du ska använda bilen. Är temperaturen däremot kring 0 räcker det att slå på den i en timme.

Besparing även i plusgrader

Något som många inte tänker på är att det kan vara lönsamt att använda motorvärmare ända upp till +10 grader utomhustemperatur – och i många fall ända upp till +20. Då räcker det med 30 minuter uppvärmning innan start, men du får ändå en märkbar bränslebesparing.

Fjärrstyrd att föredra

Använder du ett eluttag som styrs med fjärrkontroll, kan du slå på din motorvärmare utan att behöva gå ut till bilen. En programmeringsbar motorvärmare är ännu mer bekvämt. Se bara till att den är ansluten till en jordfelsbrytare, så att den bryter om fel uppstår.

Komplettera med värme i kupén

Det går givetvis även bra att använda en kupévärmare för att få det varmt och skönt i bilen, men tänk på att den normalt drar tre gånger så mycket el som motorvärmaren och därför inte ger samma ekonomibesparing. Fundera på vilka tillfällen du verkligen behöver den.

Viktiga säkerhetskrav

Motorvärmare och anslutningskontakt ska alltid monteras av en fackman. Välj också en godkänd motorvärmare som är C-märkt och därmed uppfyller alla grundläggande hälso- och säkerhetskrav. Kontrollera uttag, sladd, stickpropp med jämna mellanrum och se till att de inte är skadade.

En dålig idé

Ett sätt som du INTE ska använda motorvärmaren på är att ha den på för länge. Att koppla in den på eftermiddagen och låta den gå ända till morgonen är en dålig idé, då kommer elkostnaden troligen överstiga värdet av den minskade bränsleförbrukningen. Men rätt använd kan motorvärmaren bespara dig många kronor – sedan är det bara att tuta och köra.

 

Källa: Ellevio, Energimyndigheten