Oj, jag krympte min tröja – men så här får du tillbaka formen
PUBLICERAD 30/5/2022

Oj, jag krympte min tröja – men så här får du tillbaka formen

Inspiration Åh nej! Älsklingströjan hamnade i 60 grader – nu är den i barnstorlek! Men lugn och fin, det finns tricks och knep som kan rädda din dyra ulltröja. Följ våra enkla steg-för-steg anvisningar.

Vi har alla varit med om det. Ett stort tag ner i tvättkorgen med mörk kulörtvätt, in i tvättmaskin, 60 grader med centrifugering och sedan – katastrof! Din favorittröja i ull eller syntet följde med och ser nu ut att passa en 10-åring!

Men lugn. Ullfibrerna har inte försvunnit, men de har dragit ihop sig hårt. Fibertrådarna hakar i varandra så det går inte bara att dra och tro att tröjan återgår till sin gamla form.

Med våra tips, som du kan läsa i i tre enkla steg nedan, går det oftast att rädda tillbaka favorittröjan till sin ursprungliga storlek. 

1. Blötlägg i hårbalsam

Ta en hink eller en tvättbalja som du har hemma. Lägg tröjan i hinken och fyll på med varmt vatten, men bara precis så att tröjan blir blötlagd. 

Blanda nu i hårbalsam i hinken, ganska mycket – cirka en tredjedel av vätskan i hinken. Det kan alltså gå åt en hel flaska med balsam.

Massera din tröja och låt mixen av vatten och hårbalsam tränga in i alla fibrer. Tröjan måste ligga i minst 15 minuter, ju längre desto bättre. Har du möjlighet så låt tröjan ligga över natten.

2. Dra isär tröjan försiktigt

Alla fibertrådar finns kvar i tröjan, men de har krympt ihop och de hakar i varandra. Men genom att balsamvätskan nu fungerar som ett ”smörjmedel” så kan du dra isär fibertrådarna.

Först måste du låta vätskan lämna tröjan. Det kan man göra genom att pressa försiktigt (vrid inte) och sedan rulla in tröjan i några torra frottéhanddukar. Skölj inte med vatten, ännu.

Lägg tröjan – som nu är nästan helt befriad från överflödigt balsam och vatten – på en stor, torr frottéhandduk.

3. Låt din tröja lufttorka

Nu kommer vi till den jobbiga biten. Ta tag i tröjan, i små delar, med båda händerna. Dra isär. Släpp och gå till ett litet parti bredvid, ta tag och dra isär. Fortsätt så, område efter område.

Försök få tröjan att återgå till sin ursprungliga form och storlek. Det kan lyckas vid första försöket, men ibland måste man gå tillbaka till punkt 1 och ta ett nytt tag.

När du ser att tröjan fått sin rätta storlek gäller det att sluta dra, annars kan storleken bli fel. Försök även få både bredd och längd att stämma med den ursprungliga formen.

Låt nu tröjan torka liggande på en torr handduk, och avsluta med att hänga upp den på en uppblåsbar galge och låt den lufttorka – gärna utomhus. 

Nu har du förhoppningsvis fått tillbaka din favvotröja. Nästa gång det är dags för tvätt så var försiktig. Tvätta enligt rekommenderat program och centrifugera inte. Plagg i ull ska aldrig torkas i torktumlare!

Handtvätt är skonsamt och säkert, men en tvättmaskin är bättre på att få ut vattnet ur ull. Tänk också på att ull är en typ av proteinfiber som inte mår bra av vanligt tvättmedel. Använd istället specialtvättmedel för ull.

Har du fått rök eller annan lukt i ulltröjan så är det mer skonsamt att vädra, jämfört med att tvätta.