När du är i fixartagen - så funkar det med renoveringslån
PUBLICERAD 12/4/2021

När du är i fixartagen - så funkar det med renoveringslån

Bygg & renovera Är det dags att fräscha upp bostaden eller rent av bygga om? Roligt! Men det måste ju finansieras också. Här är dina alternativ.

Precis som det låter är ett renoveringslån ett lån som används vid renovering. Och de flesta kan ju inte bara snyta pengarna ur näven.  Vilken typ av lån som passar för just din renovering beror hur mycket du skall låna, hur mycket lån du redan har på din bostad och vilken typ av renovering eller ombyggnad du vill göra.

Privatlån utan säkerhet

Privatlån, även kallat blancolån, är det enklaste för renoveringar upp till 600 000 kronor. Du ansöker, låter pengarna dimpa in på kontot, och kan dra igång med renoveringarna på stört. Kan du sen få en mäklare att värdera upp ditt hem går privatlånet att baka in i ditt bostadslån. Då får du rejält minskade månadskostnader eftersom bolåneräntan är mycket lägre än vad du får vid ett privatlån. Privatlånen brukar ha en räntesats på 4-5 procent. Det ska jämföras med bolånen som ligger runt 1,5 procent. Vare sig du har rörligt eller bundet.

Utökat bolån

Att höja lånet på bostaden är det billigaste och absolut bästa. Så kan du göra det är det att föredra. Men då måste du ha lån på under 85 procent av marknadsvärdet på ditt hus eller din lägenhet. Det är nämligen den maximala belåningsgrad som du får ha på din bostad när du tar nya bolån. Det betyder att det är knepigt att få till ett utökat bolån om bostaden redan är högt belånad.

Ska du ändå kunna utöka bolånet behöver du oftast låta en mäklare göra en värdering. Om mäklaren värderar upp bostaden är det bara att säga grattis. Då sänker du belåningsgraden och får ett belåningsbart övervärde i bostaden. 

Värdering efter renovering

Om du gör en renovering så ökar värdet på din bostad. Och kallar du in en mäklare efteråt kan denne värdera upp den. Då kan banken i sin tur godkänna att du får utökat bolån. Den manövern kan dock göras tidigast fem år efter du köpte bostaden och därefter vart femte år.

Kostnader som tillkommer vid utökat bolån

Om du bor i villa kan du behöva ta ut nya pantbrev, om de befintliga inte räcker till för att utöka bolånet. Det kostar 2 procent av det extra lånebeloppet. Om du istället bor i bostadsrätt kan föreningen ta ut en administrativ avgift. Den brukar ligga på en femhundring.

Tänk på amorteringskravet

Om du utökar ditt bolån kan ett amorteringskrav som du tidigare inte haft kicka igång. Så den obehagliga överraskningen vill du förstås slippa. Amorteringskravet innebär att du måste amortera ner ditt bolån och enligt lag krävs det att du amorterar ner det till 50 procent av marknadsvärdet. Kolla upp detta och snacka med banken. Det kan kan bli en redig slant om du åker på att amortera 1 eller 2 procent årligen på hela bolånet.

 

Mer om Bygg & renovera
Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du
Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du
Bygg & renovera

Ser din vägg med tavlor alldeles hopplös ut? Det går att fixa med några enkla stilregler som hjälper dig att hitta rätt harmoni. Och sen behövs bra verktyg, förstås!

Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått
Bygg & renovera

Oavsett vilka projekt du startar i hemmet så krävs mätverktyg. I den här guiden ska vi tipsa om vad som behövs och hur du använder verktygen. Bäst av allt – …

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Bygg & renovera

Det är kul att måla och ännu roligare när resultatet blir riktigt bra. Men det är lätt att göra fel och här får du värdefulla tips för att kunna lyckas …