Maximera effekten med rätt pump
PUBLICERAD 13/11/2020

Maximera effekten med rätt pump

Energi & värme Vill du sänka dina uppvärmningskostnader med hjälp av en värmepump? Ta del av tips och råd.

Det finns luft/luft-värmepumpar, luft/vatten-värmepumpar, frånluftsvärmepumpar samt berg- och jordvärmepumpar. Det som framförallt skiljer dem åt är om värmen kommer från jorden, berggrunden, luft eller vatten. Medan en luft-vattenvärmepump hämtar energi från utomhusluften hämtar en bergvärmepump energi från marken.

Utgå från dina förutsättningar 
Ska du välja en luft-luftvärmepump som komplement till elvärmen i din villa, bergvärme eller en frånluftsvärmepump som fångar upp den värme som annars skulle ha transporteras bort av til exempel ventilation och luftdrag? Husets storlek, daglig energiförbrukning och befintligt värmesystem är några av alla viktiga faktorer som påverkar ditt val.

Pump som klarar kyla
För att du ska få en bra energibesparing är det viktigt att din värmepump fungerar bra även vid kyla. Det är därför värt det att betala lite mer för en värmepump som är Norden-anpassad. Dessa värmepumpar är anpassade för vårt nordiska klimat och har bra avfrostning.

Kontakta olika leverantörer 
Kontakta flera olika leverantörer och berätta om dina förutsättningar och behov. Låt utvalda leverantörer besöka din bostad och se vad de rekommenderar. Ett seriöst företag kan diskutera olika alternativ och svara på dina frågor.

Jämför offerter
Offerterna ska visa vad som ingår i priset och vad som eventuellt tillkommer för att du ska få en funktionsklar anläggning. Den bör innehålla ekonomiska beräkningar och en energikalkyl, villkor för drift, service, leverans, betalning och garantivillkor. Kolla att uppstart och injustering av hela värmeanläggningen ingår och att priset är inklusive moms.

När du valt leverantör
Kontrollera att företaget som du vill anlita har ansvarsförsäkring och be om att få se en referensanläggning som motsvarar det du vill köpa. När du har bestämt dig – kom gärna skriftligen överens om när arbetet ska starta och när det ska vara klart.

Rätt till ROT-avdrag 
Berg- och jordvärmepumpar kräver borrning respektive grävning när de installeras. Det påverkar naturligtvis arbetskostnaden och storleken på avdraget. Vilken värmepump du än installerar så ger arbetskostnaden för installationen rätt till ROT-avdrag. Läs mer på skatteverket.se

Förebygg krångel 
En värmepump ska hålla många år framöver. En skadad eller trasig värmepump innebär såväl kostnader som krångel, så ta hand om den. Utomhusdelen av en pump ska till exempel inte vara täckt av snö och is. Om den är för isig kan den frysa igen och sluta alstra värme. Kolla med leverantören vilket underhåll som gäller för just din anläggning.

 

Källa: Energimyndigheten, viivilla.se, skatteverket.se

Mer om Energi & värme
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Energi & värme

Att få solpaneler installerade har nästan varit omöjligt då marknaden varit extremt överhettad. Men nu har det vänt, du behöver inte vänta så länge och priserna för solceller fortsätter nedåt.

Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Energi & värme

När temperaturen faller ute är det bra att ha koll på elförbrukningen och hur du kan göra för att sänka dina elkostnader. Här avslöjar vi de största energitjuvarna och ger …

Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Energi & värme

Att installera solpaneler har blivit mycket populärt, speciellt efter att elpriserna ökade dramatiskt. I den här guiden får du viktiga tips för att kunna räkna hem investeringen i din solenergianläggning …