Maträtterna att göra matlådor på
PUBLICERAD 15/2/2023

Maträtterna att göra matlådor på

Smaktipset Matlådor är ekonomiskt, smidigt och miljösmart. Ofta gör vi matlådor för att spara både tid och pengar, men det gäller att ta sig tiden att laga dem också – och tycka att det är roligt. Därför har vi samlat ihop några enkla, snabba och roliga recept att göra matlådor på. Självklart med olika varianter, så du kan välja det som passar dig.

Stroganoff

Denna familjevänliga och älskade maträtt sägs vara uppkallad efter den ryska, tandlöse greven Alexander Stroganoff under 1700-talet. Han önskade strimlat kött, eftersom han ville ha maten lättuggad i och med sin tandlöshet. I dag äts det stroganoff i många hem – och i olika former. Och visst är det en perfekt matlåderätt?

Currygryta

Med smaker från Asien kan vi tillfredsställa många smaklökar – och vara riktigt kreativa i köket. Hitta din favorit och gör ett ordentligt storkok.

Gryta

Grytor är både bekväma att laga och perfekta att göra storkok på. Dessutom kan du variera ingredienserna lite som det passar dig. Här kommer några tips på goda grytor till matlådan!

Paj

Det är svårt att misslyckas med en god, matig paj. Dessutom är det perfekt att använda rester till – allt du behöver är någonting att göra en pajdeg och fyllning med. Sen är pajen redo att både ätas och frysas in!

Lasagne

Lasagnen har funnits med oss i flera hundra år och gjorde entré i Sverige i mitten av 1980-talet. Nu är det en riktig klassiker i våra hem. Och att varva någon typ av pastaplattor med sås går numera att göra på massa spännande sätt.

Gratäng

Ytterligare en maträtt som ugnen sköter om medan du kan koppla av. Hitta en gratäng som faller dig i smaken, tillred en stor sats och låt ugnen jobba sig varm.

Soppa

Soppa är den perfekta matlåderätten som med fördel kan ätas tillsammans med en bit färskt bröd. Dessutom är det enkelt att göra en stor sats soppa som kan frysas in och tas fram under lata dagar.

Pastarätter

Pasta tros ha funnits i tusentals år, men dess ursprung råder det delade meningar om. Detta trots att pastan ofta förknippas med Italien. Pasta kan serveras på många olika sätt och med många olika tillbehör – och det är onekligen både bekvämt att laga och perfekt att fylla matlådan med.

Sallad

Visst kan sallad vara både spännande och mättande. Dessutom är det bekvämt att ta med i matlådan, eftersom det ofta inte kräver uppvärmning. Vilken sallad faller dig i smaken?

Tips!

Potatis är inte optimalt att värma på igen i en micro – om du ska äta potatis dagen efter den har tillagats rekommenderar vi att du steker den i stället. Ett annat tips är att planera en hel veckas matlagning och matlådor och laga allt på söndagen. Då besparar du dig tid i veckan och pengar på lunch. Vilka maträtter är du sugen på till nästkommande vecka?

 

Fler artiklar från Smaktipset:

 

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep
 

Mer om Smaktipset
Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Smaktipset

Snabbt, lätt och gott för hela familjen – då passar makaronilådan. Laga vårt grundrecept men testa även varianterna, som de vegetariska. Och till hösten kan du sätta guldkant på denna …

Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Perfekta pannkakor och crepes – lär dig de hemliga knepen
Smaktipset

Pannkakor älskas av alla åldrar men testa gärna våra ”hemliga” tips för att förfina receptet. Dessutom bjuder vi på några smarriga förslag till crepesfyllning, enkelt och fantastiskt gott till både …

Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter
Korv stroganoff är en snabblagad favorit – testa våra varianter
Smaktipset

Finns det någon som inte gillar korv stroganoff? Denna svenska klassiker går dock att variera på flera spännande sätt. Frågan är om inte det vegetariska receptet är ännu godare än …