Köpa ny bil? Tänk som proffsen
PUBLICERAD 21/8/2020

Köpa ny bil? Tänk som proffsen

Inspiration Att köpa ny eller begagnad bil är inte helt enkelt och det finns många missar och fällor att gå i. Men lugn, här kommer några kloka råd att ha med innan du kliver in i bilhallen.

Begagnat eller nytt?
Under corona-pandemin är det många som valt att köpa begagnade bilar. Ser du köpet som en kostnad bland andra kan det vara klokt välja en bil som är tre år och som rullat 5 000 – 6 000 mil. På nätauktioner kan du med fördel hitta bra tjänstebilar som är väl underhållna, har högt andrahandsvärde och bra priser. Du bör också vilja ha en varudeklaration och garanti, något du oftast får av en MRF-ansluten bilhandlare. Vill du hellre ha den senaste tekniken och bästa säkerheten ska du istället välja att köpa en ny bil. 

I valet och kvalet - vilket bilmärke?
Varumärke, design och körglädje är ofta de faktorer som styr ditt bilköp. Och vad du gillar och attraheras av vet du bara själv. Svenskt eller tyskt? Franskt eller italienskt? Provkör många bilar, gör din research och välj bort de du inte gillar efter hand. Till slut står valet kanske mellan två olika märken. Gör då en plus- och minus-lista samt låt magkänslan avgöra ditt slutgiltiga val. Glöm inte att även titta på märkets representation i Sverige. Hur är till exempel priserna på reservdelar, andrahandsvärdet, försäkringspremier och liknande? Finns det ett nät av servicepunkter? 

Elbil eller laddhybrid?
Elbilen är det bästa miljövalet eftersom den inte ger några lokala utsläpp. Men höga priser och begränsad räckvidd i kombination med få laddstolpar längs våra vägar gör att en del tvekar. Elbilen kan även vara ett sämre val om du kör du långa dagliga sträckor, speciellt för dig som saknar laddmöjlighet hemma. Laddhybrid sägs däremot vara en smart övergångslösning i väntan på billigare elbilar med effektivare och mindre klimatbelastande batterier.  

Bensin eller diesel då?
Ett mer traditionellt alternativ till el och laddhybrid är förstås bensin eller diesel. Hur och var brukar du köra? Välj bensin (eller laddhybrid) om du bor i storstad och i huvudsak kör i närområdet. Vill du ha en begagnad (diesel)bil? Kom ihåg att äldre dieslar förorenar stadsluften med höga utsläpp av kväveoxider, som påverkar både närmiljö och människors hälsa. Köper du en ny diesel i dag har den mer avancerad rening, men som kräver att du fyller på reningsvätska i separat rör.

Betala kontant eller privatleasa?
Kontantköp är ofta det bästa om du vill äga bilen själv och har den ekonomiska möjligheten. När det gäller privatleasing blir det allt mer populärt i Sverige och nästan en tredjedel av alla privatköp av ny bil sker idag med leasing i någon form. Väljer du detta får du en ny bil utan att behöva lägga upp handpenning. Vad kan det kosta då? Räkna med mellan 2.500 och 3.000 kronor i månaden för en mellanstor bil. Det som är skönt är att service och försäkring ofta brukar ingå i månadsavgiften. Vad som brukar tillkomma är årlig skatt och bränsle. Detta kan vara ett smart alternativ för dig som vill ha en ny bil, men som känner dig osäker på hur tekniken utvecklar sig och hur det påverkar andrahandsvärdet.

Källa: Expressen