Inred sovrummet optimalt och somna inom 2 minuter
PUBLICERAD 8/11/2021

Inred sovrummet optimalt och somna inom 2 minuter

Inspiration Sovrummet är oftast det rum där vi befinner oss en stor del av tiden vi är hemma – hela 27 år av vårt liv spenderas i sängen i genomsnitt. Att ha en bra säng och mysiga sängkläder får oss att trivas, men det finns fler knep för att få oss att koppla av och somna snabbare.

Sänk temperaturen

De flesta sover bäst i 18-21 grader och det betyder att många har för varmt i sitt sovrum. Genom att sänka temperaturen något kan du sova bättre och få en lugnare sömn – hela natten. Växter som renar luften kan också vara välgörande och hjälpa dig komma till ro. 

Inred sovrummet för vila

Färger har högsta betydelse när det gäller sovrummet. Välj inte en skrikig färg eller en tapet med för mycket mönster. Håll dig till lugna, mjuka färger – gärna kalla som blått som ger positiva effekter till ditt psyke, grönt som signalerar välmående och fungerar stresslindrande, eller grått som skänker en dämpad känsla. 

Lägg undan mobilen

Att ligga och slösurfa innan du somnar kan göra det svårare att somna. Det bästa är om du har möjlighet att ha mobilen på mer än en armslängds avstånd så att du inte lockas att ta upp den när det är meningen att du ska slappna av och låta tankarna dåsa. Prova att läsa några sidor i en bok istället, det brukar få hjärnan att stressa ner och komma in i en rytm som är bra för insomningen. 

Ta bort tv:n

Att ha tv:n i sovrummet kan vara mysigt, men är inte heller bra för sömnen. Lär istället kroppsminnet att sovrummet är en plats för hjärnan att vila, lugn och ro, så får du mycket enklare att komma ner i varv och sova gott. 

Prova en avslappningsteknik 

Kroppsskanning är en avslappningsteknik som används i både mindfulness och militären och betyder att du låter dina muskler slappna av en efter en. Så här gör du:

  1. Låt musklerna i ansiktet slappna av. Börja med pannan, ögonen, käken och tungan och gå sedan över till axlarna och hjälp även dessa muskler till avkoppling.
  2. Gå sedan över till din högra arm, överarm, underarm och hand. Gör sedan samma sak på vänster sida. Andas djupt och låt bröstet slappna av.
  3. Låt benen slappna av uppifrån och ner. Slappna av först i låren sedan knäna, vaderna och till sist i fötterna.
  4. När alla muskler är avslappnade ska du visualisera att du ligger i en hängmatta i ett kolsvart rum eller på rygg i en eka som flyter på vattnet där himlen ovanför är klarblå.
  5. Välj det som passar dig bäst känn in kroppen. Ge inte upp, det kan ta några veckor att lära sig metoden, men när den väl sitter somnar du enkelt inom bara några minuter.