Har du koll på avloppsrören i ditt hus?
PUBLICERAD 29/11/2022

Har du koll på avloppsrören i ditt hus?

Bygg & renovera Ett skadat avloppsrör kan kräva mycket dyra reparationer. Det går att undvika om du låter proffs kontrollera och eventuellt underhålla dina avloppsrör i tid – innan en skada uppstår.

VillaVVS - en del av Solna relining har över 20 års erfarenhet av avloppsrenoveringar. De utför först en kostnadsfri, invändig kamerainspektion i avloppsrören samt besiktigar badrum och kök. Relining-metoden blir billigare och går mycket snabbare än ett traditionellt stambyte.

Markus Kaarto på VillaVVS - en del av Solna relining berättar vilka varningstecken man ska titta efter och varför det kan bli så kostsamt med vattenskador:

När bör man se över sina avloppsrör?

– Är huset byggt före 1970 är det dags att kolla upp dem. Gjutjärnsrör äldre än 50 år har ofta uppnått sin tekniska livslängd. Plaströren som kom i slutet av 1960-talet och början av 70-talet var av dålig kvalitet och spricker nästan av sig själva. Så de är också viktiga att se över.

Finns det tydliga varningstecken?

– Om rören springer läck i väggen eller i bjälklag mellan våningsplan märker du det oftast direkt. Läckage i eller under husgrunden tar längre tid att upptäcka, därför riskerar skadorna också att bli mer omfattande. Luktar det unket i källaren, flagar färg på golvet eller har plattor släppt? Det kan vara tecken på avloppsläckage.

Boka en kostnadsfri inspektion

Hur gör ni för att granska rören?

– Vi gör först en kostnadsfri kamerainspektion av rören och en okulär besiktning av fastighetens våtutrymmen och kök. I cirka 6 av 10 fall när vi är ute och filmar upptäcker vi faktiska defekter och läckage.

Vad är fördelen med relining?

– Ett traditionellt stambyte, då rören byts ut genom att golv och väggar behöver brytas upp, är både dyrt och besvärligt. Man kan sällan bo kvar under tiden då det dammar och bullrar så mycket. En relining kostar en bråkdel av ett stambyte, tar 3–5 dagar i en genomsnittlig villa, och ni behöver inte flytta ut.

Hur fungerar relining?

– Först rensas rören noggrant och sen installerar vi en så kallad “strumpa”. Strumpan är mättad med härdplast och blir till ett helt självbärande rör inuti de gamla. Alla rör kan relinas så länge de inte rasat ihop, och med rätt material håller det i cirka 50 år.

Hur ska jag tänka när jag väljer reliningfirma?

– Det gäller att hitta ett företag med dokumenterat lång erfarenhet av branschen. Som företagsledare på VillaVVS - en del av Solna relining har jag över 20 års erfarenhet av avloppsrenoveringar. Jag är ständigt med i arbetet ute i fält, och kan garantera att alla mina anställda kan jobbet. Det är också viktigt att, som vi gör använda ”P-märkta” material som är garanterat täta och hållfasta. 
Vad kan gå fel om jag anlitar en oseriös firma?

– Risken för vattenskador är stor. Rören kan gå sönder och i värsta fall får man riva golv och väggar i alla fall. Tyvärr händer det att folk råkar ut för firmor som lämnat jobben halvfärdiga. Det beror i princip alltid på att de saknar rätt kunskap och verktyg. Kunden har lockats av ett lägre pris, eller av en övertygande säljare som lovat mer än firman kunnat leverera.

Boka en kostnadsfri inspektion