Handfasta tips för husköpet – så gör ni alla rätt
PUBLICERAD 22/3/2021

Handfasta tips för husköpet – så gör ni alla rätt

Inspiration För många familjer är ett eget hus en dröm. Och självklart ska ni låta den bli sann. Det gäller bara att ha is i magen när livets kanske största affär ska göras.

A och O är att planera husköpet noga. Det är inte kaffepengar vi pratar om, utan en stor investering som förhoppningsvis ska bli ert hem under många år framöver. Så här ser ni till att det blir rätt från början.

Sätt en budget

Att sätta en budget är det absolut första ni ska göra. Fundera på vad hushållet har råd med och tänk på att det kan dyka upp oväntade utgifter. Se därför till att ha en rejäl buffert. Håll hela tiden koll ifall något förändras så kalkylerna alltid går ihop.

Ansök om lånelöfte

Att kontakta banken om lånelöfte är steg två. Gör det i god tid. Lånelöftet är en trygghet för både er och säljaren. Dessutom får ni veta vilket lånetak ni har för att den månatliga ekonomin ska hålla. Ni får som mest låna 85 procent av husets värde, handpenningen på 15 procent måste skakas fram på annat sätt. På det kommer en kostnad för pantbrev och lagfart som ska betalas kontant.

Hitta och nagelfar drömhuset

När det är dags för steg tre börjar det roliga. Det är nu ni ska hitta huset ni verkligen trånar efter. Gå på många visningar och jämför. Väg fördelar mot nackdelar och läs på om era favoriter. Följande är viktigt för aspirerande på husköp:

  1. Läs objektsbeskrivningen. Ordentligt. Där finns information om byggår, uppvärmningssystem, driftskostnader och om huset är pantsatt eller har ett servitut.
  2. Gå igenom energideklarationen. Där ser ni hur mycket huset förbrukar. Den ska vara gjord av en oberoende expert.
  3. Glöm inte att ni som köpare enligt lag omfattas av undersökningsplikten. Även om objektsbeskrivningen ska innehålla det mesta. Granska och ställ frågor. Det är knöligt att få tillbaka pengar på fel ni inte upptäckte i efterhand.
  4. Anlita en besiktningsman. Helst med byggteknisk kompetens. Även om säljaren är ansvarig för alla dolda fel i upp till tio år efter affären och kan bli ersättningsskyldig är det aldrig fel att använda både hängslen och svångrem.
  5. Det är lätt att bli förtrollad när man kliver in i ett hus man känner att man älskar. Men man måste hålla huvudet kallt och inte övervärdera drömhuset. Lägg inga bud som överskrider er budget.

Få bolånet godkänt av banken

Huset är hittat och budgivningen vunnen. Men innan kontraktet skrivs på ska banken kontaktas. Tillsammans går ni igenom låneupplägg, amorteringsplan och om det ska vara rörlig eller bunden ränta på lånet. Och så eventuell bindningstid då. Banken hjälper er även att ta ut pantbrev och söka lagfart för att registrera er som nya ägare av huset.

Skriv på och låt mäklare och bank sköta resten

De tar hand om det administrativa. När kontraktet och köpeavtalet är påskrivet upprättas ett köpebrev som ni sedan använder för att ansöka om lagfart. Det gör ni hos Lantmäteriet, så att de kan registrera att ni är de nya ägarna av huset. Om ni inte tänker renovera återstår bara att langa in möblemanget! 

 

 

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …