Gör din egen pumpalykta till halloween – med rätt verktyg
PUBLICERAD 14/10/2022

Gör din egen pumpalykta till halloween – med rätt verktyg

Inspiration Varför inte lysa upp höstmörkret med en egenhändigt tillverkad pumpalykta? Här är alla tips du behöver för att lyckas, utan att orsaka blodvite.

En del har synpunkter på halloween som helg men de flesta kan nog enas kring att pumpalyktor är kul. Roliga att tillverka och dekorativa ljuspunkter i höstmörkret.

Framför allt är det roligt att göra pumpalyktor tillsammans barnen. Deras entusiasm brukar dock vara så stor att ditt kök förmodligen ser ut som rena sjöslaget efteråt. Därför kan det vara en god idé att stå utomhus, till exempel på balkongen, och använda ett oömt bord. Plastförkläde behövs, i alla lägen.
 
Här nedan har vi samlat några tips som underlättar tillverkningen av pumpalyktor. Mycket nöje!

Skaffa lämpliga verktyg

En vass kniv underlättar, till exempel en smal brytbladskniv. Du som vuxen kan hantera vassa knivar men det är kanske inget man vill sätta i händerna på en 5-åring.
 
Det finns ett flertal pysselbutiker som erbjuder speciella verktyg för att skära pumpor. Med lite tur hittar man dessa även i välsorterade livsmedelsbutiker. Knivarna och skedarna har ofta en tandad egg, vilket gör det enklare att såga fram formerna. Den tandade eggen är också bättre ur säkerhetssynpunkt, även om man nog ska ha plåster redo ändå ifall något barn skär sig.
 
Har man en så kallad tomatkniv hemma, med tandad egg, så kan den också fungera bra för att skära i pumpaskal. Förbered gärna verktygen först, så att de finns tillgängliga.
 
En sladdlös borrskruvdragare med borr kan också vara bra att ha till hands, för att göra första hålet.

Den här typen av smala och sågtandade ”knivar” underlättar verkligen när man ska skära upp mönstret i pumpaskalet.

Skär ut ett lock först

För att karva ut innehållet i pumpan, fruktkött plus pumpakärnor, så behöver man först skära ut ett lock på ovansidan.
 
Skär ett fyrkantigt eller trekantigt lock och luta kniven utåt så att det blir en vinkel in mot centrum. Då blir det lätt att sätta tillbaka locket utan att det faller igenom hålet.
 
Spara fruktkött och pumpakärnor i en behållare. Senare kan du söka på ”recept + pumpa” och få massor av tips på goda soppor, inläggningar eller så rostar du fruktköttet på grillen. Pumpakärnorna är enkla att rosta i ugnen och goda till exempelvis sallader.

Mallar som inspiration

För att få lite inspiration är det kul att titta på bilder hur andra skurit ut sina pumpor. Vill man ha mera handgripliga mallar så sök på kombinationen ”pumpkin + template + stencils”.

Pappersskrivare kan underlätta men det är inte alltid så lätt att överföra mönstret från papper till en rund pumpa. Är man riktigt noggrann så går det att överföra mönstret från pappret genom att sticka hål med en nål, in i pumpan
 
En vattenbaserad tuschpenna är bra att ha till hands. Blyertspenna kan också fungera, om ytan är torr.
 
Skär sedan ut mönstret med den kniv eller de verktyg du skaffat. Håll koll på barnen så att inget blodvite uppstår. En dos tålamod är en stor fördel!

Bus eller godis

När pumpan är färdigskuren kan du snygga till och torka av ytorna som en sista finputsning.
 
Placera pumpan eller pumporna på lämpligt ställe utomhus och sätt ett värmeljus inuti. Den lite större modellen av värmeljus brinner i flera timmar. Vill man få ett bättre ljusutbyte så kan man klä insidan med aluminiumfolie som en reflektor.
 
Pumpor brukar kunna stå ute i en eller ett par veckor innan de börjar falla ihop och får slängas.
 
Tänk också på att pumporna signalerar till alla traktens barn att här bor sådana som firar halloween. Se därför till att ha gott om sötsaker hemma när det ringer på dörren och någon ropar ”bus eller godis!”

Vilket datum?

Halloween är ett amerikanskt påfund och där firar man alltid 31 oktober. Samma sak med Allhelgonadagen som alltid infaller den 1 november. Det är två olika högtider, som inte ska sammanblandas.
 
I Sverige har Alla helgons dag firats sedan medeltiden men till skillnad mot USA så är dagen rörlig, numera alltid en lördag mellan 31 oktober och 6 november. Under 2022 infaller Alla helgons dag lördagen 5 november, halloween firas måndagen 31 oktober.
 
Namnet halloween kommer från uttrycket ”All Hallows Eve” (alla helgons afton). Sedan 90-talet har halloween vuxit sig allt starkare i Sverige, kanske för att det funnits ett behov av en ”höst-påsk” som lyser upp i mörkret.