Funderar du på att skaffa hund - det här behöver du veta
PUBLICERAD 12/3/2021

Funderar du på att skaffa hund - det här behöver du veta

Inspiration Att bli hundägare är fantastiskt och förhoppningsvis får du många år med din fyrbenta vän. Hunden kommer ge dig villkorslös kärlek men innebär också ett stort ansvar. Är du redo för det ?

Det första du ska klura på är om en hund verkligen passar in i det liv du lever. För även om de är härliga är hundar krävande. Du måste ha tid, energi och plats för att ge hunden ett gott liv. Och eftersom de kan bli över femton år gamla bör du tänka på att det är ett långt åtagande. Under hundens första år behöver den dessutom ditt fulla fokus.

Välj rätt ras

Valet av hund bör gå i linje med din livsstil. Bor du i lägenhet i stan och sällan ger dig ut i skogen ska du inte köpa en jakthund. De behöver ett aktivt liv för att må bra. Istället bör du satsa på en sällskapshund. I Sverige finns runt hundra raser registrerade och dessutom blandraser. Så läs på och se vad som passar just dig. Alla har olika egenskaper men temperament, utseende och ärftliga sjukdomar är lättare att förutspå hos en renrasig hund än hos en blandras. Även om båda kan bli lika fantastiska familjemedlemmar.

Träffa uppfödaren innan du slår till

När du bestämt ras ska du bestämma kennel. Kolla på rasklubbens hemsida och åk och besök flera uppfödare. Se alltid till att hälsa på uppfödaren och valpen, mamman och syskon i hemmet. Betala inte handpenning för en valp du inte träffat och be att få kvitto. När du är där, ställ frågor och lär känna uppfödaren. Ta reda på allt du kan om rasen så du får en tydlig bild av vad du kan förvänta dig. Alla hundar är dock unika individer och ingen kan garantera egenskaperna just din kommer få. Så välj en valp som ger ett sunt och piggt intryck. Ta aldrig en för att du tycker synd om den. Var även beredd på frågor från uppfödaren. De brukar vilja försäkra sig om att valpen kommer till ett bra hem. 

Ordna formalian

En valp ska vara hos sin mamma tills den är minst åtta veckor. Vissa uppfödare håller dem nån vecka till. Den ska dock inte hinna bli för gammal för att anpassningen till den nya familjen ska bli den bästa. Men mitt i allt det härliga med hämtningen av valpen finns det viktiga saker att tänka på. Du ska få med dig registreringsbevis, köpeavtal och ett besiktningsintyg från veterinär. Det får inte vara äldre än en vecka. Valpen ska dessutom vara vaccinerad när den flyttar hem till dig. Det ska du få intyg på.

Om inte uppfödaren redan ordnat en liv- och veterinärvårdsförsäkring som du kan ta över så bör du fixa det innan hämtningen. Se till att valpen inte är oförsäkrad om något skulle hända.

Glöm inte att det är lag på id-märkning. Hunden ska vara id-märkt när du köper den men du behöver själv registrera dig som hundens ägare hos Jordbruksverket.

När är allt är klart kan du njuta av sällskapet av din nya trogna vän. Hoppas ni får många fina år framöver!

 

 

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …

Guide: Bikarbonat är din bästa vän vid städning och rengöring
Guide: Bikarbonat är din bästa vän vid städning och rengöring
Inspiration

Bikarbonat kan användas till mycket och ingår ofta i olika ”husmorstips”. Rätt använt är bikarbonat ett miljöskonsamt och effektivt rengöringsmedel. Men det finns också områden du bör undvika – läs …