Funderar du på att bygga carport?
PUBLICERAD 25/8/2022

Funderar du på att bygga carport?

Bygg & renovera En carport är ett enkelt och praktiskt klimatskydd. Faktum är att bilen klarar sig lika bra ur rostsynpunkt i en carport som i ett garage, men innan du sätter igång kan det vara bra att fundera igenom hur mycket tid och pengar du vill lägga på ditt projekt och hur stort du egentligen behöver.

Vad är din budget?

En carport kan vara väldigt enkel – allt från några stolpar med ett litet tak till fasta väggar på båda sidor. Det finns färdiga byggsatser att köpa som du enkelt sätter upp själv, kanske med hjälp av ytterligare en vän eller familjemedlem – eller så ritar och bygger du med hjälp av lösvirke. Oavsett vilket, kan det vara bra att budgetera för mellan 15 - 30 000 kronor för din carport – och vill du ha förvaring i den får du lägga till ytterligare en slant. 

Bygga själv eller byggfirma?

Det finns både byggsatser att köpa och ritningar att ladda ner från webben för dig som känner dig redo att ta tag i projektet själv. Det kan visserligen bli betydligt billigare att göra själv än att anlita en byggare, men då får du också räkna in tidsåtgången. En byggare kan ge dig exakt de lösningar du vill ha medan du tittar på från hängmattan, men glöm inte att be om offert från flera olika firmor och jämföra innan du bestämmer dig. Kom också ihåg att ansöka om bygglov om det behövs eller stämma av med kommunens byggnadskontor i god tid.  

Ta hjälp av fler

Att rådgöra med till exempel en arkitekt kan också vara lönsamt i längden. Kanske behöver du tänka om vad gäller färg och material eller få till en lösning som gör att din carport blir mer estetisk? Ta också reda på vad som är den rekommenderade dimensionen utifrån hållbarhet och vilken snözon du bor i. 

En carport som passar in

Tänk på att konstruktionen ska passa ihop med ditt hus, inte bara när det gäller funktion utan också estetiskt. Vill du ha samma färg för en enhetlig känsla eller hellre något som bryter av och passar in med andra detaljer? Ska du måla carporten bör du i alla fall göra det under vår eller tidig sommar. Månader som inte har bokstaven ”r” i sig sägs vara bra ”målarmånader” – det vill säga maj, juni, juli och augusti.

Kombinera med ett förråd

Vill du förvara vattenbaserade färger och andra köldkänsliga saker i din carport kan det vara bra att bygga till ett varmförråd. Det blir dyrare, men är ofta mycket uppskattat – och förvaring kan du sällan få för mycket av.  

 

KÄLLA: VILLAÄGARNA, BYGGMAX, BOVERKET