Försäkringsbolagslarmet: vattenskadorna i kök ökar
PUBLICERAD 2/3/2021

Försäkringsbolagslarmet: vattenskadorna i kök ökar

Inspiration Vattenskador i svenska hem blir vanligare. Ofta inträffar läckagen i köket och beror på att allt fler hushållsmaskiner kopplats till vattensystemet. Så här minimerar du risken att drabbas.

Vattenskadecentrums statistik visar att 34 procent av alla vattenskador inträffar i köket. Och försäkringsbolagen ser en tydlig ökning. Boven kan vara sånt som läckande diskmaskin, kaffeapparat eller kylen och frysen – orsaken en trasig vattenledning eller ett igensatt dränage. Ofta sker eländet utan att du ens märker det och kan leda till stora bekymmer. Det gäller därför att vara vaksam och åtgärda eventuella läckage direkt.

Om olyckan är framme

Det första du ska göra om du upptäcker ett läckage är att stänga av huvudkranen. Det andra är att ringa en VVS-firma för inspektion. För det kan vara svårt att veta vad som egentligen läcker. Nästa steg är att bedöma omfattningen och om möjligt hur länge läckan pågått.

Lyckligtvis täcker i regel villaförsäkringen vattenskador. För såväl väggar som golv kan behöva bytas och det kan bli riktigt dyrt. Men försäkringsbolagen tittar på att installationerna som gjorts är fackmannamässigt utförda. Om inte riskerar du att bli utan ersättning. Sajten Villalivet har listat fem kloka knep för att du inte ska hamna i vattenskadornas otrevliga knipa.

  1. Följ branschstandarden sen 2011 och sätt en tydlig vattenavstängningsspak vid diskmaskin och annan vattenansluten utrustning. Stäng av den när maskinerna inte är igång och gör det till en vana.
  2. Sätt skydd under allt vattenanslutet. Det är branschstandard det med och även om det inte stoppar läckage så kan det begränsa det skadorna.
  3. Snåla inte på installationerna av det som är vattenanslutet. Låt dem skötas av en fackman. Att ha papper på att arbetet är fackmannamässigt utfört håller försäkringsbolaget på gott humör om det värsta ändå skulle inträffa.
  4. Satsa på synliga rör. Om de är dolda kan en läcka pågå länge utan att du har en susning och leda till stora skador på väggar och skåp. Såna överraskningar vill du inte ha.
  5. Sist men inte minst: skaffa en vattendetektor. Den kan känna av minsta lilla läcka och gör att du kan sova gott om natten.

 

KÄLLOR: VILLALIVET, VATTENSKADECENTRUM

 

 

 

 

 

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …

Guide: Bikarbonat är din bästa vän vid städning och rengöring
Guide: Bikarbonat är din bästa vän vid städning och rengöring
Inspiration

Bikarbonat kan användas till mycket och ingår ofta i olika ”husmorstips”. Rätt använt är bikarbonat ett miljöskonsamt och effektivt rengöringsmedel. Men det finns också områden du bör undvika – läs …