Fixa bilen för sommarens äventyr!
PUBLICERAD 15/6/2021

Fixa bilen för sommarens äventyr!

Inspiration

Av: Christian Körner

Nu är sommaren här och i pandemitider är det många som planerar att ta familjen på roadtrip. Så här preppar du för att minska risken att råka på onödiga överraskningar.

Om planen är att flänga runt i Sverige eller kanske rent av i Europa finns det en del att tänka på för att undvika trubbel och tandagnissel. Följ vår tipslista för för en lyckad resa.

1: Kontrollera att bilen är redo 

Det kan tyckas självklart men är ändå värt att påpeka. Kolla olja, kylarvätska och spolarvätska. Se även till att du har rätt lufttryck i däcken. Eller så tar du den lite enklare men dyrare vägen ut: Lämnar bilen in bilen på service.

2: Ta ut rätt rutt

Nu är det lättare än någonsin att planera resan. Det finns ju navigeringshjälp i såväl GPS som mobilen. Se till att lägga in destinationerna innan ni drar iväg. Då blir det lättare att överblicka hur mycket tid varje rutt tar.

3: Packa det som behövs

En P-skiva, mobilladdare och lite verktyg är en bra start. Körkort, pass och försäkringsbevis likaså. Många länder kräver dessutom att du har varningstriangel och reflexväst i backluckan. Sist men inte minst: solbrillor och badbrallor.Och så vanliga kläder då.

4: Slå till på en kylbox

Satsa på en kylbox med 12-voltsuttag. Där förvarar du allt från käk till dricka och det kan vara bra att ha när det är dags för en paus.

5: Håll barnen sysselsatta

Se till att kidzen har att göra under biltrippen. Låt dem hålla på med paddor och telefoner och strunta i de vanliga skärmtidsreglerna. Lite andra leksaker kan också vara gott att ha. Ju upptagnare de är -  ju bättre blir sannolikt stämningen i bilen.

6: Glöm inte pauserna

För många timmar i sträck kan ge hela familjen träsmak. Så satsa på femminuters pauser då och då. Där kan ni klämma in toabesök och dessutom röra lite på er.

7: Skaffa vignett

En vignett är ett litet klistermärke många länder kräver att man har i vindrutan. Det visar att du har betalt och rätt att köra på deras motorvägar. Vignetter inhandlas enklast vid större bensinmackar nära gränserna.

8: Stressa inte

Att köra på autobahn där hastigheten är fri är ovant för många svenskar. Men ta det bara lugnt och låt milen rulla på. Kolla hur andra kör och ta seden dit du kommer.

Och sist men inte minst
Glöm inte att hålla koll på vilka inresebestämmelser, lokala råd och restriktioner för Covid-19 som gäller på ditt resmål. Mer info hittar du bland annat hos Folkhälsomyndigheten och Swedenabroad.