Enkla tips för att spara el under vintern
PUBLICERAD 19/12/2022

Enkla tips för att spara el under vintern

Energi & värme Det höga elpriset gör många villaägare förtvivlade. Det mest omedelbara man kan göra är att spara där det går – vilket kanske är enklare än du tror. Följ våra tips för att sänka elräkningen!

Skotta snö mot husgrunden

Att skotta upp snö mot husgrunden är ett gammalt knep från Norrland (se bilden ovan), där det gått i arv från generation till generation. Snön isolerar effektivt och förhindrar att vinden blåser in i springor, speciellt viktigt om huset står mot en grund i sten.

Snön innehåller mycket liten mängd vatten, så risken för fuktskador framåt vårkanten är minimal.


Elda i braskaminen

Har du en braskamin eller kakelugn hemma går det att minska din elförbrukning. För att få en gynnsam kalkyl gäller det dock att köpa in veden till rätt pris, kanske redan i början på sommaren.

Även om elpriserna gått genom taket så gäller det att elda med måtta. De flesta eldstäder är inte konstruerade för kontinuerlig eldning utan förväntas svalna ibland och då få avge sin magasinerade strålningsvärme. Lär dig mer om detta på den här länken: Elda säkert i din braskamin eller kakelugn – spara pengar


Många bäckar små ...

Allt fler prylar i hemmet drivs och laddas med elektricitet. Var för sig är inte kostnaden så stor, men det kan bli en hel del när man slår samman alla små elförbrukare.

Läs mer om hur du sparar el på den här länken: Så påverkar elprylarna din hushållsekonomi – spara pengar


Tvätta i 40 grader

Moderna tvättmedel är gjorda för tvätt i 40 grader. I de flesta fall blir det ingen förbättring i rengöringsförmåga genom att växla upp från 40 till 60 grader.

Energiförbrukningen fördubblas (cirka) vid tvätt i 60 grader, jämfört med 40 grader. Det går alltså att spara många kronor, utslaget på ett år, genom att genomgående välja 40-tvätt. Se också till att ha full tvättmaskinen varje gång den används, samt centrifugera på maximalt varvtal.

All tvätt sliter på kläderna, speciellt tvätt i 90 grader. Därför kan man överväga en bra metod från gamla tider – häng istället kläderna på vädring utomhus!

Stänk av handdukstorken

Visst är det skönt med en varm handduk efter duschen, och praktiskt att den torkar så snabbt. Men är det verkligen nödvändigt? En handdukstork förbrukar cirka 20–50 watt. Om vi räknar på 30 W blir det över 500 kr/år, med ett elpris på 2 kr/kWh.

Finns det möjlighet så välj (eller installera) en handdukstork med timer. Förmodligen är det inte många timmar per dygn som värmen verkligen behövs.

Rätt inomhustemperatur

Inomhustemperaturen är en av de saker som påverkar din elräkning allra mest. När du sänker den med bara 1 grad kan du till exempel sänka energiförbrukningen för uppvärmning med hela 5 procent.

Om ditt värmesystem tillåter kan du spara ytterligare slantar på att sänka temperaturen under nätterna, eller när du reser bort. Rum som används mer sällan får gärna ha en sänkt temperatur. Och i sovrummet bör du ha "bara" 16 grader, då sover du bäst!

Möblera bättre

Eftersom uppvärmning står för en stor del av din elräkning är det också effektivt att undvika att möblera framför dina radiatorer. Många är vana att möblera längs väggarna – men när du ställer din soffa framför värmekällan blockerar du värmen som kommer därifrån och förhindrar energin från att cirkulera i rummet. Låt istället soffa, fåtöljer eller stolar stå en bit in i rummet.

Diska smartare

Ibland känns det som om diskmaskinen går för jämnan, speciellt i ett större hushåll med många hungriga familjemedlemmar. Men genom att ansluta diskmaskinen till kallvattnet värmer den själv upp vattnet, men sköljer i kallt vatten – allt för att spara energi. (Har du bergvärme med jordvärmepump som producerar varmvatten bör du däremot ansluta till varmvattnet.)

Byt till LED

Du har väl bytt dina glödlampor mot lågenergilampor eller LED (lysdioder)? En lågenergilampa drar runt 80 procent mindre el än en vanlig glödlampa, vilket gör det snabbt och enkelt att spara ytterligare energi genom att se över din belysning.

Termografering – hur hjälper det?

En termografering beställer du av en energiexpert som kommer och undersöker din bostad med värmekamera för att ta reda på var eventuella energiförluster finns. Det kan vara en vindslucka eller ett otätat fönster som släpper ut värme på ett ställe du inte visste om.

Genom att täta energitjuven kan du spara pengar och behålla den sköna värmen inomhus istället. Värmekameror har krupit ner i pris och går nu att hitta för några tusenlappar. Är du teknikintresserad så är det kanske läge att skaffa en värmekamera? De kan även användas för att se om det finns komponenter i elskåpet som är överbelastade.

Mer om Energi & värme
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Energi & värme

Att få solpaneler installerade har nästan varit omöjligt då marknaden varit extremt överhettad. Men nu har det vänt, du behöver inte vänta så länge och priserna för solceller fortsätter nedåt.

Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Energi & värme

När temperaturen faller ute är det bra att ha koll på elförbrukningen och hur du kan göra för att sänka dina elkostnader. Här avslöjar vi de största energitjuvarna och ger …

Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Energi & värme

Att installera solpaneler har blivit mycket populärt, speciellt efter att elpriserna ökade dramatiskt. I den här guiden får du viktiga tips för att kunna räkna hem investeringen i din solenergianläggning …