Enkel guide om hur du väljer rätt ölglas till en specifik ölsort
PUBLICERAD 20/3/2023

Enkel guide om hur du väljer rätt ölglas till en specifik ölsort

Smaktipset När du vill njuta av en kall öl kommer typen av glas du häller upp ölen i avsevärt påverka smaken och upplevelsen. Tror du oss inte? Då kan vi berätta att olika typer av ölglas är precis som hos vinglasen, designade för att visa upp olika unika egenskaperna som ölsorterna erhåller. Här nedan kan du lära dig om vanligaste typerna av ölglas och de öl som de är bäst lämpade för

Pilsnerglaset: Pilsnerglasen är höga och smala med en avsmalnande topp som hjälper till att bibehålla ölens kolsyra och skum. De är bäst lämpade till lättare ölsorter som exempelvis Melleruds utmärkta pilsner.

Weizenglaset: Weizenglasen, även kända som veteölsglas, är höga och böjda, de har en smal midja och en bredare topp för att rymma allt skum som veteölen bjuder på. De är perfekta för att visa upp de komplexa aromerna av veteöl, som tillexempel Störtebeker.

Tulpanglaset: Tulpanglaset har en lökformig botten och en lätt utsvängd topp, vilket hjälper till att fånga en ölens aromer och förstärka smaken. De är bäst lämpade för starka ales som skotsk ale eller Imperial stout. Exempelvis Founders eller Poppels Imperial stout. 

The Snifter: Snifter glas används traditionellt till konjak, men de är också bra att använda när man vill smutta på öl som har hög alkoholhalt. Den breda botten gör att du enkelt kan snurra vätskan, vilket hjälper till att frigöra ölets arom. Den avsmalnande toppen koncentrerar sedan aromen vid kanten och in till din näsa. Dessa glas är perfekta för barley wines, imperial IPA och andra starka öl. Som exempelvis Nacka Barley wine och Lagunitas Maximus.

Pintglaset: Pintglaset är den vanligaste typen av ölglas och är standarden vid servering av fatöl. Det är ett cylindriskt glas med raka sidor som kan användas för alla öl stilar men de är bäst för öl med lägre alkoholhalt och inte så komplexa aromer. Exempelvis Norrlands Ljus och 1664.

 
Typen av glas du använder kan alltså avsevärt förändra den övergripande dryckesupplevelsen när du dricker en öl. Olika typer av ölglas är designade för att visa upp de unika egenskaperna hos olika typer av öl, allt från aromen till mängden kolsyra. Så nästa gång du vill njuta av en kall öl, fundera över vilken typ av glas du ska använda och känn hur det faktiskt förbättrar smakupplevelsen. 

 

Fler artiklar från Smaktipset:

 

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep