Din jordfelsbrytare bryter strömmen – så felsöker du själv
PUBLICERAD 20/2/2023

Din jordfelsbrytare bryter strömmen – så felsöker du själv

Energi & värme När jordfelsbrytaren löser ut blir det strömlöst och stressigt! Var är felet? Men lugn och fin – med våra tips kan du felsöka metodiskt och fixa felet utan jourelektriker.

Text: Pär Brandt

Du kommer hem efter jobbet och det är helt mörkt. Ingen ström. Vad nu?!?

Strömavbrott? Nej, det lyser i de andra lägenheterna/husen. Det finns något elektriskt fel i ditt hem och sannolikt är det en eller flera säkringar som löst ut – eller jordfelsbrytaren.

Vi ska förklara jordfelsbrytaren i detalj längre ned i artikeln, men direkt säga att den är en av de viktigaste ”uppfinningarna” som gjorts och räddat många liv. Under drygt 20 år har det varit ett lagkrav att installera jordfelsbrytare och numera finns den även i många äldre hem.

När jordfelsbrytaren löser ut bryter den blixtsnabbt all ström. Som skydd är jordfelsbrytaren utmärkt, men det är ju mindre roligt att sakna ström till kylskåp och frys ...

Nedan listar vi några viktiga tips som gör att du själv kan felsöka i ditt hem. Förhoppningsvis räcker dessa för att du ska kunna återställa jordfelsbrytaren utan att behöva anlita en dyr jourelektriker.

Äldre elcentral med porslinssäkringar. Här sitter ingen jordfelsbrytare, men går att montera i efterhand – vilket vi rekommenderar!

1. Var förberedd

Världens tråkigaste råd, men stressnivån sjunker markant om du gjort din hemläxa. Börja med att leta upp elcentralen i ditt hem och gör detta innan något har hänt.

Sannolikt har det någon gång förut ”gått en propp” eller så har en automatsäkring löst ut. Om ditt hem har en jordfelsbrytare – vilket vi hoppas – är det i elcentralen (eller proppskåpet, som en del säger) den sitter. I villor kan det finnas mer än en elcentral, även två eller fler jordfelsbrytare. Ett annat ord för elcentral är normcentral.

Det finns ingen obligatorisk märkning av jordfelsbrytare men det brukar vara ganska enkelt att lista var den sitter. Jordfelsbrytaren ska ha en ”vippa” som går att flytta upp och ner. Försök komma ihåg om vippan pekar uppåt eller nedåt när jordfelsbrytaren inte löst ut. Du kan även se testknappen märkt med "T" och eventuellt förkortningen JFB.

Finns det ingen jordfelsbrytare i ditt hem, då rekommenderar vi att du ringer ett registrerat elinstallationsföretag och får monterat en sådan. Den ökar säkerheten väsentligt. Går vi 40–50 år tillbaka i tiden dog cirka 20 personer per år i elolyckor, men de senaste 10–20 åren handlar det om 1–2 personer/år.

Nu vet du var du ska felsöka, om strömmen gått.

2. Skaffa en pannlampa

Visst kan du använda ficklampan i mobiltelefonen, men då är en hand upptagen. Det är mycket enklare att felsöka om du har en pannlampa. 

En pannlampa är också säkrare, om du till exempel behöver gå i en trappa eller ställa dig på en stol/stege.

En bra pannlampa kostar ett par hundralappar och går att använda till mycket. Lägg pannlampan på ett centralt ställe så att den är lätt att hitta i mörkret. Ha batterier i reserv.

Moderna automatsäkringar går att slå på och av (on/off). Röd pil pekar på säkring som är "on". Blå pil på en säkring som är avslagen, man ser texten "off" om man tittar noga.

3. Gå till elcentralen

Eftersom du vet var elcentralen är (Punkt 1) och ser bra med din pannlampa (Punkt 2) är det nu enkelt att felsöka.

Är det någon säkring som löst ut? Har du moderna mikrobrytare/automatsäkringar är det lätt att se vilka säkringar som löst ut. Då står ”vippan” på motsatt håll, jämfört med de andra säkringarna.

De äldre porslinssäkringarna är lite knepigare att se om de är trasiga. Den lilla "hatten" i änden på säkringstråden kan hänga ut, men ibland är den av utan att det syns. Då får man skruva ut proppen och titta noga.

Om jordfelsbrytaren löst ut så syns det på vippreglaget. Slå över vippreglaget till andra läget (där den brukar stå). Vippreglaget kan vara lite trögt (använd inget våld).

Om felet var tillfälligt och vippreglaget går att fälla tillbaka så ska också strömmen återvända.

Om vippreglaget omedelbart faller tillbaka och strömmen försvinner igen får du gå till punkt 4. Försök inte tvinga tillbaka vippreglaget.

4. Börja felsöka

Något har fått jordfelsbrytaren att lösa ut. Men vad?

Det är nu som man måste vara lite kall och tänka som en mästerdetektiv. Har du nyligen gjort en förändring i hemmet som har med elektricitet att göra? Koppla då ur denna pryl och testa igen att slå tillbaka jordfelsbrytaren. Om strömmen går på vet du var felet finns.

Elektriska motorer kan ibland få jordfelsbrytare att lösa ut. Det kan vara tvättmaskin, torktumlare, vattenpump, bergvärme, värmepump, med mera. Om du till exempel slog på tvättmaskinen innan du åkte till jobbet kan felet finnas där. Dra ur sladden och prova om jordfelsbrytaren går att ställa tillbaka.

Andra elprylar som kan få jordfelsbrytaren att lösa ut är vattenkokare, mikrovågsugn, spishäll eller en trasig laddare. Fast då brukar det oftast ske när de används.

Har du husdjur som gillar att tugga på kablar så kan det vara en orsak till felet. Och då har jordfelsbrytaren sannolikt räddat livet på ditt djur.

Slå av alla säkringar, och slå sedan på en efter en för att hitta var felet finns.

5. Uteslutningsmetoden

Om du testat alla tänkbara fel (Punkt 4) så måste du gå över till uteslutningsmetoden. Lite tidsödande, men enda sättet att komma vidare och hitta felet som får jordfelsbrytaren att lösa ut.

Det finns tre säkringar (stora) för inkommande el, de ska alltid vara inkopplade. Men slå sedan av alla andra säkringar i elcentralen. Har du de äldre säkringarna i porslin får de skruvas ut. De moderna mikrobrytarna är enklare, då för man bara över vippreglaget i motsatt läge.

Nu ska det gå att slå på jordfelsbrytaren igen, utan att den direkt löser ut. Om det mot förmodan inte går, vilket är väldigt ovanligt, då kan det faktiskt vara fel på själva jordfelsbrytaren och du måste ringa en elektriker för att få den utbytt.

Men om jordfelsbrytaren fungerar så gäller det nu att använda uteslutningsmetoden. Slå på en säkring i taget. När du slår på en säkring och jordfelsbrytaren återigen löser ut – då vet du att där någonstans finns felet.

Lämna denna säkring i avslaget läge (eller låt proppen vara utskruvad) och slå på de andra säkringarna. Nu har du åtminstone ström till alla andra förbrukare i hemmet utom de som försörjs av en säkring.

Skruva inte loss kåpan, som på bilden, för då finns risken att vidröra någon strömförande komponent.

6. Hitta felet

Nu har du isolerat felet till ett relativt litet område. Och nästan hela hemmet har ström igen. Det går att pusta ut en smula. Men sedan gäller det att hitta felet som löste ut jordfelsbrytaren.

Den säkring som orsakar felet ska vara uppmärkt och det är bland dessa förbrukare som du måste leta upp felet. Det kan vara någon elpryl som sitter i ett vägguttag, eller kanske spishällen.

Är det en elförbrukare med sladd får du dra ut kontakten ur väggen och slå på automatsäkringen igen, i elcentralen. Om jordfelsbrytaren inte löser ut vet du nu var felet finns.

Studera kabeln till den elektriska produkten. Finns det skador, märken? Om så är fallet kan kabeln ibland bytas ut. Men en trasig vattenkokare eller mobilladdare – exempelvis – får kasseras, det lönar sig inte att reparera. 

Hittar du inget uppenbart fel, eller det är en del av en installation, så måste en elektriker tillkallas.

7. Yttre orsaker till fel

Om vi går tillbaka till Punkt 3 så kan ibland jordfelsbrytaren återställas, utan några problem. Strömmen fungerar, allt är frid och fröjd – eller?

Här gäller det att fundera ett extra varv på vad som kan ha hänt och fick jordfelsbrytaren att lösa ut. Det kan finnas tillfälliga skäl, exempelvis kortvariga men stora ”spänningsspikar”. Sådana kan uppstå vid blixtnedslag, vilket av naturliga skäl är mest vanligt sommartid.

Andra tillfälliga skäl kan bero på fukt eller dålig isolering i elektriska apparater som även hanterar vatten, som tvätt- eller diskmaskiner.

Om jordfelsbrytare bara löser ut en eller annan gång om året finns det sannolikt ingen orsak till oro. Men sker det ofta går vi ner till Punkt 8.

Hittar du inget fel är det dags att ringa elektrikern. Arbeta inte med el själv, det är förenat med livsfara!

8. Kontakta elektriker

Om du utfört en egen felsökning och inte hittar orsaken till att jordfelsbrytaren löser ut är det dags att ringa en elektriker. Låt proffsen ta vid, helt enkelt.

Vissa elektriska reparationer får du utföra själv, förutsatt att du har nödvändiga kunskaper. Exempel på det är byte av en skadad stickpropp eller sladdströmbrytare.

Övriga reparationer och nya installationer får endast utföras av behörig installatör. Vilka företag som har rätt behörighet kan man kolla hos Elsäkerhetsverket

9. Motionera din brytare

Precis som de flesta andra elektriska produkter har jordfelsbrytaren ett begränsat liv. För att testa funktionen bör man ”motionera” jordfelsbrytaren.

Ta för vana att en eller två gånger per år testa funktionen genom att slå av jordfelsbrytaren. Förslagsvis vid skifte mellan normaltid och sommartid, då behöver man ändå ställa om elektriska klockor.

Det finns en testknapp för detta på jordfelsbrytaren, oftast märkt med bokstaven T. När knappen trycks in ska strömmen brytas. För att få tillbaka strömmen trycker du tillbaka vippreglaget.

Om strömmen inte bryts kan jordfelsbrytaren vara trasig och behöver bytas ut. Vilket en elektriker ska göra.

Röda pilen pekar på jordfelsbrytarens testknapp. Blå pilen visar vippreglaget, som ska falla ner och bryta strömmen när man trycker på T-knappen. Återställ genom att fälla upp reglaget igen.

10. Fantastisk livräddare

Jordfelsbrytare, eller JFB som elektriker brukar säga, är en fantastisk livräddare. Så effektiv att den sedan över 20 år är ett lagkrav.

Lite förenklat kan man säga att en jordfelsbrytare håller koll på den ström som går ut och sedan kommer tillbaka. Vid ett jordfel ”försvinner” en del ström och då slår jordfelsbrytaren av.

En av de stora fördelarna är snabbheten, jordfelsbrytaren reagerar på bråkdelar av en sekund och vid mycket små strömmar.

Det finns olika typer av jordfelsbrytare med anpassade egenskaper. Till exempel finns det sådana som är mindre benägna att lösa ut, främst för kyl och frys (som du absolut inte vill ska stå utan ström). Det här är något som en installationselektriker kan ge råd om.

Av olika skäl kan man välja att ha mer än en jordfelsbrytare, framför allt i villor. Då berörs en mindre del av fastigheten om en JFB skulle lösa ut. Lägenheter har som regel bara en JFB.

 

Fler artiklar i samma ämne:

 

6 farliga elfel i hemmet – så kontrollerar du själv

Guide: 12 verktyg som du måste ha i ditt hem

”Spara 90 procent av dina elkostnader!” Sant eller falskt?

Här har vi en jordfelsbrytare från en annan tillverkare. JFB:n är markerad med blå färg och T-knappen är tydligt märkt med texten "TEST".

Mer om Energi & värme
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Energi & värme

Att få solpaneler installerade har nästan varit omöjligt då marknaden varit extremt överhettad. Men nu har det vänt, du behöver inte vänta så länge och priserna för solceller fortsätter nedåt.

Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Energi & värme

När temperaturen faller ute är det bra att ha koll på elförbrukningen och hur du kan göra för att sänka dina elkostnader. Här avslöjar vi de största energitjuvarna och ger …

Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Energi & värme

Att installera solpaneler har blivit mycket populärt, speciellt efter att elpriserna ökade dramatiskt. I den här guiden får du viktiga tips för att kunna räkna hem investeringen i din solenergianläggning …