Den nya energimärkningen för vitvaror – det här betyder den
PUBLICERAD 29/11/2021

Den nya energimärkningen för vitvaror – det här betyder den

Energi & värme Den 1 mars 2021 infördes en ny energimärkning på vitvaror, TV-apparater, datorskärmar och digitala informationsskärmar. Den synliggör energianvändningen för konsumenten redan innan själva köptillfället och är tänkt att hjälpa dig välja energieffektiva produkter.

Nya energiklasser

Produkter har blivit allt mer energisnåla med åren, men nu har det beslutats att energimärkningen med skalan A+++ till D ska ändras och ersättas av skalan A till G för att tydliggöra märkningen. Färgerna på pilarna kommer vara de samma.

Kallare i kylen

Sedan länge har 5 grader varit den rekommenderade temperaturen i kylskåpet, men nu ändras den till 4 grader och ställer skärpta informationskrav på tillverkarna. En grad – som kan göra stor skillnad för energiförbrukningen i hemmet.

Mindre ljud från diskmaskinen

Det nya energimärket för diskmaskiner visar energiförbrukningen per 100 cykler och antalet kuvert, vattenförbrukning, längden på tvättcykel – plus ljudnivån i en skala A-D. 

Buller visas även i ny skala

För att göra det enklare att jämföra ljudnivån på olika modeller av produkter kommer den nya generationen energimärkning visas både i antal decibel – och på skalan A-D (A betyder lägre ljud än D.)

Gemensam märkning för EU-länderna

Energimärkningen kommer också vara obligatorisk och gemensam för EU-länderna. I framtiden kommer den finnas på fler produktområden, som till exempel lampor. 

Förhoppningsvis kommer den nya energimärkningen leda till ännu fler och bättre klimatsmarta produkter och vidare utveckling. Läs mer på energimyndigheten.se

 

Källa: Energimyndigheten 
 

Mer om Energi & värme
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Energi & värme

Att få solpaneler installerade har nästan varit omöjligt då marknaden varit extremt överhettad. Men nu har det vänt, du behöver inte vänta så länge och priserna för solceller fortsätter nedåt.

Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Energi & värme

När temperaturen faller ute är det bra att ha koll på elförbrukningen och hur du kan göra för att sänka dina elkostnader. Här avslöjar vi de största energitjuvarna och ger …

Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Energi & värme

Att installera solpaneler har blivit mycket populärt, speciellt efter att elpriserna ökade dramatiskt. I den här guiden får du viktiga tips för att kunna räkna hem investeringen i din solenergianläggning …