De största energitjuvarna i hemmet
PUBLICERAD 7/12/2020

De största energitjuvarna i hemmet

Energi & värme Elkostnaderna ökar i takt med att temperaturen kryper neråt. Men det är mer än bara vintern som gör avtryck på elräkningen. Här är de saker som drar mest energi hemma:

Inomhustemperatur
Genom att sänka värmen inomhus med bara en grad kan du minska dina uppvärmningskostnader med hela fem procent. Men det är inte skönt att gå och frysa – testa olika temperaturer och hitta en som känns lagom för just dig.

Golvvärme
Att ha det skönt om fötterna är härligt, men kan bli riktigt kostsamt. En golvvärme med elslingor som står på dygnet runt, året om, kan bli en dyr historia – speciellt om du har den på i kök och badrum. Prova att stänga av golvvärmen på sommaren eller vid andra tillfällen när du inte behöver den lika mycket.

Lång dusch
En dusch på 10 minuter förbrukar i snitt 120 liter varmvatten. Halverar du den tiden och vänjer dig vid 5-minutersduschar kan det i slutändan bli värt ca 500 kWh per år. Ett hett tips är att byta duschmunstycke till ett med energispararfunktion. Håll också koll på handdukstorkaren, som är en riktig energitjuv i badrummet.

Stand-by-läge
Mobilladdare, tv och spelkonsoler drar mer ström än man tror. Se till att alltid dra ur batteriladdarna i hemmet när de inte används och stäng av alla apparater som lämnats i standby-läge. Vill du inte springa runt och dra ur sladdar är ett tips att förenkla genom att sätta in en grenkontakt som stänger av flera saker samtidigt, med ett enda knapptryck. 

Torktumlaren
Det går ofta åt tre gånger så mycket energi att tumla kläderna, jämfört med att tvätta dem. Vill du spara energi och pengar, lufttorka kläderna och använd bara tumlaren när du absolut måste. 

Fler energitips:
-    Täta fönster och ytterdörrar
-    Byt vanliga glödlampor till lågenergilampor
-    Frosta av frysen regelbundet

 

Källa: Privataaffärer, Eon, Energimarknadsbyran
 

Mer om Energi & värme
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Energi & värme

Att få solpaneler installerade har nästan varit omöjligt då marknaden varit extremt överhettad. Men nu har det vänt, du behöver inte vänta så länge och priserna för solceller fortsätter nedåt.

Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Energi & värme

När temperaturen faller ute är det bra att ha koll på elförbrukningen och hur du kan göra för att sänka dina elkostnader. Här avslöjar vi de största energitjuvarna och ger …

Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Energi & värme

Att installera solpaneler har blivit mycket populärt, speciellt efter att elpriserna ökade dramatiskt. I den här guiden får du viktiga tips för att kunna räkna hem investeringen i din solenergianläggning …