Därför skadas dina glas – gör du också fel?
PUBLICERAD 6/2/2023

Därför skadas dina glas – gör du också fel?

Inspiration Ställer du dina glas upp och ned efter disk? Du är inte ensam – det tycks vara den perfekta lösningen för att undvika att damm och annan smuts hittar ned i glasen. Men det är inte den bästa lösningen om du vill undvika att fuktskador och glaspest hittar till dina glas. För de är nämligen där för att stanna.

Vad är glaspest?

Glaspest, eller glassjuka som det också kallas, är en kemisk reaktion som ett glas kan drabbas av när fukt har fastnat i glaset till följd av att det inte fått torka ordentligt. Du känner igen glaspest genom den vita filmen eller strimman på glaset – och förmodligen har du sett detta på äldre glas. Det är framför allt äldre glas som drabbas av detta och vid inköp av nya glas behöver du sällan oroa dig för att råka ut för pesten. Anledningen till att du med stor sannolikhet har sett de vita strimmorna beror på att om ett glas har skadads så går det inte att få bort.

Vad kan du göra för att undvika glaspest?

Om du har äldre glas hemma som har klarat sig från glaspest eller bara vill vara säker på att dina nyinköpta glas inte drabbas, kan det vara bra att ta hand om dem på rätt sätt. Oavsett vill du undvika fuktskador, så här kommer några tips:

  • Tvätta glasen vid lägre temperaturer – helst under 55 grader.
  • Välj bort torkning i diskmaskinen – det är mycket fukt i maskinen under torkning.
  • Låt glasen torka på en handduk efter disk för att helt få bort fukten innan du ställer undan dem.
  • Förvara glasen med botten ned och öppningen upp.
  • Stapla inte glasen på varandra när de precis är klara i diskmaskinen – när de fortfarande är varma skapas spänningar i glaset som kan leda till att de blir svåra att få loss eller spricker. Dessutom skapas ett vakuum som kan leda till fuktskador.

Kan det vara kalkfläckar?

Vita och dimmiga glas kan också ha drabbats av kalkfläckar. Och är det kalkfläckar har du tur – det går nämligen att bli av med. Kalkfläckar kan fastna på både äldre och nya glas och tenderar att uppstå om du har använt för mycket diskmedel eller hårt vatten.

För att bli av med kalkfläckar behöver du ättika. Så här gör du:

  • Häll ättikan i en skål och ställ in i diskmaskinen tillsammans med glasen.
  • Kör ett vanligt diskprogram utan diskmedel.

Är kalkfläckarna kvar?

  • Lägg glasen i en bunke med varmvatten och ättika.
  • Gör du om den första proceduren igen.

Om fläckarna kvarstår kan du testa att gnugga tandkräm direkt på glaset – då ska du använda en vit tandkräm som inte är gel och polera med en mjuk, fuktig trasa.


Vi hoppas att du får nytta av våra tips och kan njuta av dina glas lite längre. Kanske är det dags att gå och vända på glasen i köket?
 

Mer om Inspiration
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …