Dags att så chili och paprika
PUBLICERAD 16/1/2024

Dags att så chili och paprika

Trädgård Om du vill odla egen chili och paprika så finns det massor med spännande sorter att utforska. Men förutom värme behöver de tid för att hinna utvecklas och du behöver därför så redan nu i början på året. Särskilt chili behöver längre tid på sig för att hinna mogna.

Text & foto: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Paprika och chili har sitt ursprung i områdena kring ekvatorn i Sydamerika och vill ha mycket värme för att bli välutvecklade. Men det får inte bli FÖR varmt. Särskilt om du odlar i växthus är det bra att veta att befruktningen blir dålig och plantan kan tappa sina blommor om temperaturen stiger över 30°C. Därför behöver du se till att skugga och vädra i växthuset där det kan bli upp mot 40-50°C.

Har du inget växthus går det oftast minst lika bra att odla chili och paprika i ett varmt, skyddat läge i krukor. Välj då gärna sorter som har en kort utvecklingstid och som inte blir så höga.

Så chili och paprika

  1. Bottna små krukor eller ett odlingstråg med planteringjord eller såjord och vattna igenom jorden.
  2. Lägg dina fröer på den fuktiga jorden med den platta sidan ner. Inte för tätt bara.
  3. Tryck till fröerna lätt. Då de är ljusgroende behöver de inte täckas med jord men om du vill kan du lägga på ett mycket tunt lager jord vilket minskar risken att fröerna torkar innan de hinner gro.
  4. Täck med plast för att hålla kvar fukten, ställ varmt och ha tålamod! Det kan ta upp till en månad för fröerna att gro.
  5. Så snart plantan tittar upp tar du av plasten och flyttar till en ljus plats, helst under växtbelysning. 

Det första bladparet som utvecklas kallas för hjärtblad. När det har kommit ytterligare ett bladpar ovanför dessa (så kallade karaktärsblad) så är det dags att skola om dina plantor. Lyft försiktigt upp plantorna ur odlingstråget och plantera en och en i små krukor.

Har din planta blivit lång och ranglig kan du plantera den djupare så att första bladparet hamnar precis ovan jord. Även om paprika och chili inte bildar rötter längs med stjälken så som tomater gör så tar de ingen skada av det.

Skola om i en något större kruka allteftersom plantan växer. Håll koll på botten av krukan – när rötterna börjar växa ut är det dags att plantera om i en större kruka. Använder du gödslad planteringsjord behöver du inte tillsätta någon ytterligare näring.

Försök att tajma din sådd. Dessa plantor såddes i början av januari. I mitten av mars fick dom flytta från sin plats under växtbelysningen till soligaste fönstret. I början på maj hade dom vuxit sig riktigt stora och tog över vardagsrummet i väntan på att få flytta ut.

När dagarna är varma, nattemperaturen är över 8 grader och risken för nattfrost är över är det dags för dina plantor att flytta ut. Avhärda genom att succesivt vänja dom vid att vara utomhus under en veckas tid innan de får komma till sin slutliga växtplats.

Från augusti fram till första frosten är det äntligen dags för skörd – så otroligt lyxigt att kunna gå ut och hämta in sina egenodlade grönsaker.

Ta hand om din skörd

Har du mer chili och paprika än vad som går åt är det smidigt att frysa in. Kärna ur och dela i mindre bitar – perfekt att ta fram en påse till vinterns matlagning.

Padron är en riktig favorit som förrätt eller tapas. Men även mogna och omogna paprikor kan du grilla eller steka i olivolja med lite flingsalt.

Både paprika och chili blir även gott att lägga in i en 1-2-3 lag (1 del ättika 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten). Vi kan även tipsa om Jamie Olivers chili- och paprikachutney – god till ostar eller som smaksättare i grytor.

Mer om Trädgård
Kallså sommarblommor och grönsaker med naturen som förebild
Kallså sommarblommor och grönsaker med naturen som förebild
Trädgård

Kallsådd innebär helt enkelt att du sår i kall jord och låter naturen bestämma när det är dags för plantan att vakna till liv. Resultatet blir stadiga och knubbiga plantor …

Grönt och gott med en gurkgardin
Grönt och gott med en gurkgardin
Trädgård

Att bara kunna gå till fönstret och skörda egna gurkor är en underbar känsla. Mer närodlat än så blir det knappast. Och smaken slår köpegurkan alla dagar i veckan.

Från rockhängare till grenkrage – så beskär du träd och buskar korrekt
Från rockhängare till grenkrage – så beskär du träd och buskar korrekt
Trädgård

Det absolut viktigaste vid all beskärning är att du lägger snittet korrekt och att du använder rena och vassa verktyg. Ha koll på grenkragen och lämna inga rockhängare.