Bygg ditt eget stormkök snabbt och enkelt
PUBLICERAD 30/3/2022

Bygg ditt eget stormkök snabbt och enkelt

Energi & värme Stormkök – eller spritkök – är slutsålda på de flesta ställen. Men du kan enkelt tillverka ett eget spritkök med hjälp av två aluminiumburkar och några få verktyg.

Text: Pär Brandt

Utan elektricitet blir det svårt att laga mat eller koka vatten. Såvida man inte har ett stormkök. Eller spritkök, som de också kallas.

De som ägnat sig åt friluftsliv har kanske ett stormkök liggande i förrådet. Men flertalet har inte det, vilket ledde till att stormköken snabbt sålde slut efter Rysslands invasion av Ukraina.

Det är dock inte så svårt att själv tillverka ett litet provisoriskt stormkök som fungerar alldeles utmärkt. Som bränsle använder man rödsprit, som det fortfarande finns gott om i handeln.

Du behöver två aluminiumburkar, mattkniv, en liten spik och eventuellt en liten tuss av glasull. Har du inte glasull går det bra med stenull eller stålull (som nog de flesta har hemma).

Tillverkningen av stormköket är enkel, bara att följa instruktionerna i någon av filmerna. Tänk på att rödsprit har mycket låg flampunkt och brinner med en låga som ibland är svår att se. För att undvika att flamman slocknar behövs ofta någon typ av vindskydd.

Alternativet: gasolkök 

Som sökord fullständigt exploderade stormkök efter Rysslands anfall på Ukraina i slutet på februari. Stormkök har haft sällskap av andra populära sökord som nödradio, jodtabletter och vattendunk.

Tycker du att tillverkningen av ett eget stormkök verkar allt för knepigt så är gasolkök ett alternativ. De verkar fortfarande finnas kvar, till viss del, i handeln. Nackdelen med gasolkök är att de kräver en speciell typ av gasolbehållare och då behöver man ett lager av dessa för att klara sig under längre tid.

Fördelen med gasolkök är att de kan ge mer värme och är därför bättre för större stekpannor och kastruller. Ett stormkök lämpar sig bäst vid matlagning för några få personer.

För både stormkök och gasolkök gäller det att ha ett stabilt underlag. En kastrull får gärna vila på en stadig ställning så att man inte riskerar att den tippar omkull och i värsta fall orsakar brännskador.

Varm mat är viktigt

Att äta varm mat betyder väldigt mycket för välbefinnandet, speciellt under den kyligare delen av året. För att utföra arbete utomhus behövs bra och varm mat. Det har man vetat länge hos militären och det brukar sägas att en hungrig armé aldrig vinner några krig.

Rödsprit, eller T-Röd som många säger, har ganska liten rökutveckling när den används i ett stormkök. Men rekommendationen är ändå att stå utomhus vid tillagning.

Rödsprit är väldigt brandfarligt och har mycket låg flampunkt (8 grader), praktiskt när man ska tända på vintern men förvaringen måste vara säker. Tänk också på att brännaren inte ska fyllas på direkt från flaska eller dunk, då kan elden sprida sig upp i förpackningen.

Använd ett mindre kärl vid påfyllning

Rödsprit kan i ett akut nödläge användas för att tvätta rent ett sår, om man inte har tillgång till rent vatten – som helst ska kokas. Men tillsatserna (bland annat aceton) gör rödsprit mindre lämpligt som sårvätska jämfört med klorhexidin eller väteperoxid. Även små sår som inte hålls rena kan leda till infektion och i förlängningen kallbrand.

Sök på nätet om du vill ha mer information om hur man hanterar ett stormkök, spritkök eller portable stove som det heter på engelska.

Behöver du lära dig mer om ”prepping” och krisberedskap hittar du information hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ”Om kriget eller krisen kommer”.


Se hur du bygger ditt eget stormkök

 


 

Mer om Energi & värme
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner
Energi & värme

Att få solpaneler installerade har nästan varit omöjligt då marknaden varit extremt överhettad. Men nu har det vänt, du behöver inte vänta så länge och priserna för solceller fortsätter nedåt.

Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader
Energi & värme

När temperaturen faller ute är det bra att ha koll på elförbrukningen och hur du kan göra för att sänka dina elkostnader. Här avslöjar vi de största energitjuvarna och ger …

Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Energi & värme

Att installera solpaneler har blivit mycket populärt, speciellt efter att elpriserna ökade dramatiskt. I den här guiden får du viktiga tips för att kunna räkna hem investeringen i din solenergianläggning …